Σταύρος Παπανικολάου: Διαμορφώνουμε το παρόν, σχεδιάζουμε το μέλλον

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σταύρος Παπανικολάου: Διαμορφώνουμε το παρόν, σχεδιάζουμε το μέλλον

Σεπτέμβριος 22, 2023 - 13:32

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που κληθούν να διαχειριστούν οι επόμενες δημοτικές αλλά και περιφερειακές αρχές και θα καθορίσουν το μέλλον για αρκετά χρόνια είναι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ).

Ας δούμε όμως τι είναι τα ΤΠΣ.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν το κύριο εργαλείο σχεδιασμού με το οποίο καθορίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, και περιοχές προς πολεοδόμηση (επεκτάσεις σχεδίων ή νέες αναπτύξεις).

Επιπλέον, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια περιλαμβάνουν κι άλλες συνιστώσες, όπως η χωροθέτηση μεγάλων επενδύσεων, η οριοθέτηση οικισμών χωρίς όρια και ο χαρακτηρισμός των τοπικών δρόμων (και στα δύο αυτά πεδία, υπάρχουν σήμερα πολύ σοβαρές εκκρεμότητες, μετά από αποφάσεις του ΣτΕ που ακυρώνουν παλαιότερα σχέδια ή μη νόμιμα χαρακτηρισμένους δρόμους), το τοπικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και το τοπικό σχέδιο διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων.

Τα ΤΠΣ συνοδεύονται από στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γεωλογική μελέτη και μελέτη οριοθέτησης υδατορεμάτων και εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα, έχουν δηλαδή ενισχυμένο θεσμικό κύρος και θα δώσουν την δυνατότητα αναθεώρησης των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ).
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια προκηρύχθηκαν και θα ανατεθούν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με στόχο την ολοκλήρωσή τους το 2026.

Με πιο απλά λόγια ότι σχεδιαστεί αυτά τα χρόνια αυτό και θα ισχύσει τα επόμενα.

Κι εδώ έρχεται η ευθύνη του ΔΗΜΟΥ ο οποίος πρέπει να δώσει την κατεύθυνση που θέλει για το Δήμο σ’ όλη την περιφέρειά του, καθορίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ισχύσουν.

Με ευθύνη του Δήμου πρέπει να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως επιμελητήρια, επαγγελματικοί φορείς, σύλλογοι, οργανώσεις, ο καθένας στον τομέα του, να λάβουν μέρος στη διαβούλευση η οποία πρέπει να είναι εξαντλητική. Να καταθέσουν τις προτάσεις τους, να γνωμοδοτήσουν και σε συνεργασία με την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και τους μελετητές να διαμορφωθεί η τελική πρόταση που πρέπει να είναι η βέλτιστη και μ’ αυτή να πορευθούμε τα επόμενα χρόνια.

ΟΙ πολίτες όμως δεν έχουν μόνο την ευθύνη της συμμετοχής στη διαμόρφωση της πρότασης.

Η μεγαλύτερη ευθύνη που έχουν είναι να επιλέξουν ποια Δημοτική  Αρχή είναι αυτή που θα διαμορφώσει το πλαίσιο όλων των παραπάνω και θα αναλάβει το βάρος αυτού του σχεδιασμού.

Αυτής που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία  η οποία με τις πράξεις της έχει δείξει ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει την άποψη των φορέων τα 13 αυτά χρόνια;

Αυτής που ο μόνος της στόχος είναι να κάνει Φαραωνικά έργα βιτρίνας αρκεί να φαίνονται και ν’ αδιαφορεί για τα έργα υποδομής αυτά που «θάβονται» όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει πολλές φορές ο επικεφαλής της;

Αυτής που απεμπόλησε το μοναδικό ίσως πλεονέκτημα που είχαμε σε σχέση με τους γείτονές μας κι αναφέρομαι στις Βιομηχανικές περιοχές που έχουμε θεσμοθετημένες στο Δήμο μας από 2010 και δεν ασχολήθηκε ποτέ;

Αυτής που μόλις τώρα πριν τις εκλογές ανακάλυψε και εξήγγειλε την πολεοδόμηση του Τημενίου ενώ αυτή μπορούσε να έχει ξεκινήσει από το 2010;

Αυτής που σήμερα μετά το κείμενο αυτό, θα ανακαλύψει ότι υπάρχει κι άλλη περιοχή στο παραλιακό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα  η οποία θα μπορούσε να έχει πολεοδομηθεί για Β’ κατοικία, τουρισμό και αναψυχή;

Αυτής που «έκρυψε στα συρτάρια» τα ΣΧΟΟΑΠ των πρώην Καποδιστριακών Δήμων ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ, ΛΕΡΝΑΣ, ΜΥΚΗΝΩΝ, ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ και ΛΥΡΚΕΙΑΣ στερώντας από τους πολίτες τη δυνατότητα να επενδύσουν σε περιοχές θεσμοθετημένες. (Στο θέμα αυτό θα επανέλθω πιο αναλυτικά γιατί με την ενέργεια αυτή δυστυχώς θα δημιουργηθεί μια καινούργια γενιά επαγγελματιών οι οποίοι σε κάποια χρόνια θα πρέπει να μετεγκατασταθούν όπως ακριβώς έγινε στο παρελθόν με τις Ζώνες οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ)).

ΦΥΣΙΚΑ κι ΟΧΙ !

Ο πολίτης πρέπει να επιλέξει μια καινούργια ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ που δε θα κάνει τα παραπάνω λάθη.

Μια ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ που θα ακούει τους πολίτες της, θα μιλάει με τους φορείς και θα αποφασίζει δημοκρατικά.

Μια ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ που πιστεύει στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Μια ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ  με όραμα και στόχο να σχεδιάσει το μέλλον χωρίς να σκέφτεται μόνο τα έργα βιτρίνας.

Για αυτό πρέπει να επιλέξει την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ με ΔΗΜΑΡΧΟ τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΛΤΕΖΟ.

ΣΤΑΥΡΟΣ  ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ με την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ