ΚΚΕ Αργολίδας: Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές φωνάζουν καθημερινά, ότι τα σχολεία λειτουργούν οριακά με σοβαρές ελλείψεις

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΚΚΕ Αργολίδας: Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές φωνάζουν καθημερινά, ότι τα σχολεία λειτουργούν οριακά με σοβαρές ελλείψεις

Σεπτέμβριος 29, 2023 - 15:05

Ανακοίνωση της ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ σχετικά με τη κατάσταση στις σχολικές μονάδες της Αργολίδας:

Τα τελευταία χρόνια η κρατική χρηματοδότηση για  τη Δημόσια παιδεία και τις σχολικές επιτροπές των Δήμων έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί οι κρατικές δαπάνες σε ΝΑΤΟικό εξοπλισμό και  επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην φτάνουν τα χρήματα ακόμα και για τη στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών των σχολείων. Τα σχολικά κτίρια στο νομό μας, αλλά και σε όλη τη χώρα, λόγω αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, που στηρίζουν, παράλληλα με τις κυβερνήσεις,  Δήμοι  και  Περιφέρειες, φυτοζωούν.

Ενώ δε γίνονται έργα με κριτήριο αν είναι αναγκαία για την ασφαλή φοίτηση των παιδιών στα σχολεία, επιλέγονται έργα, μόνο αν είναι “ανταποδοτικά”, ή “επιλέξιμα” με βάση τις οδηγίες της ΕΕ. Έργα, που λειτουργούν στη λογική του "κόστους - οφέλους", με μοναδικό σκοπό το κέρδος, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ζήσουμε ξανά και ξανά την αγωνία του "πάμε και όπου βγει".

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές φωνάζουν καθημερινά, ότι τα σχολεία λειτουργούν οριακά με σοβαρές ελλείψεις σε παιδαγωγικά μέσα, εξοπλισμό, με σοβαρά κτιριακά προβλήματα υποσυντήρησης. Σχολεία που είναι πίσω από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

Στο ίδιο πλαίσιο των κυβερνητικών επιλογών, εντάσσεται και η δημόσια μουσική και καλλιτεχνική παιδεία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με στόχο την όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση της. Πρόκειται για πολιτική επιλογή με ταξικό πρόσημο, η οποία οδηγεί στον αποκλεισμό από την αισθητική παιδεία τους μαθητές.

Η ανέγερση, σύγχρονης  σχολικής μονάδας στο νομό που να καλύπτει πλήρως όλες τις εκπαιδευτικές και λειτουργικές ανάγκες του Καλλιτεχνικού Σχολείου, καθώς και τις ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν από τη φύση και το ωρολόγιο πρόγραμμά του, είναι όχι απλώς δίκαιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά ανάγκη μεγάλη.

Οι ευθύνες όμως μεταφέρονται από το Δήμο στην Περιφέρεια και από εκεί στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι όλοι είναι συνυπεύθυνοι για την πολιτική που εφαρμόζεται στην Παιδεία, την οποία στήριξαν και στηρίζουν είτε με την ψήφο τους είτε με την στάση τους στο Κοινοβούλιο, στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια.Αποτελεί τουλάχιστον κοροϊδία για το λαό της Αργολίδας,  οι βουλευτές του νομού (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ) να είναι στα λόγια μαζί με αυτούς που ζητούν σχολείο, όταν οι ίδιοι το προηγούμενο διάστημα, σα μια γροθιά ενωμένοι, υπερψηφίζουν τους Κρατικούς Προϋπολογισμούς και τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια του Υπουργείου, με τη πετσοκομμένη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, τα ακατάλληλα και επικίνδυνα σχολικά κτίρια, τα κοντέινερς – τάξεις στις αυλές των σχολικών συγκροτημάτων!

Όταν από κοινού στήριξαν και στηρίζουν την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων και των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2024-2027, του ψηφιακού μετασχηματισμού που σημαίνει «κιτ» ρομποτικής σε σχολεία, την ίδια στιγμή που πέφτουν σοβάδες, κόβεται το ρεύμα στα σχολεία  ή δεν υπάρχουν τάξεις.

Όταν ανταγωνίζονται, για το ποιος υλοποιεί καλύτερα τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των επιχειρηματικών "λόμπι" για να μη χαθούν τα κέρδη των ομίλων, να εξασφαλίζεται η σταθερότητα των τραπεζών και η "ανταγωνιστικότητα" της οικονομίας... όμως λεφτά για την Παιδεία πουθενά.

Κόντρα στο "πάμε κι όπου βγει" και την αστάθεια που δημιουργεί η υποχρηματοδότηση, η μεταφορά της ευθύνης της λειτουργίας των σχολικών κτιρίων από το "Κεντρικό Κράτος" στους Δήμους, το ΚΚΕ καλεί  σε αγώνα για να διασφαλιστεί η ομαλή και σταθερή λειτουργία των σχολείων με βάση τις ανάγκες των παιδιών μας.

Καμιά αναμονή. Κανένας εφησυχασμός δεν θα μας κρατήσει στη γωνία, θεατές σε ένα σκηνικό με σχολεία με κοντέινερ, ταβάνια που πέφτουν... Θεατές σε μία πραγματικότητα  που δεν αξίζει στα παιδιά μας, με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που μπορούμε να έχουμε τα πάντα, αλλά κανονικότητα είναι τα "Τέμπη", οι πλειστηριασμοί, η δουλειά με όρους "Μεσαίωνα".

Χτίζουμε ασπίδα προστασίας στα σχολεία, για τα παιδιά μας και τη ζωή μας, μαζί με κάθε γονιό και εκπαιδευτικό που δεν βολεύεται με αυτήν την κατάσταση, που πλέον συνειδητοποιεί ότι η συλλογική διεκδίκηση είναι μονόδρομος.

Στηρίζουμε «Λαϊκή συσπείρωση» στις Περιφέρειες και τους Δήμους, για να γίνει η οργή μας οργανωμένη διεκδίκηση, για να δυναμώσει η φωνή της αντιπαράθεσης με ένα κράτος εχθρικό που στηρίζει τα κέρδη των λίγων και είναι απέναντι στις ανάγκες των πολλών!