Ξηλώνονται κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη Σπάρτη με απόφαση δικαστηρίου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ξηλώνονται κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη Σπάρτη με απόφαση δικαστηρίου

Οκτώβριος 04, 2023 - 15:20

Δικαιώνεται ο πολυετής αγώνας κατοίκων της Σπάρτης οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε πολυκατοικία επί της οδού Λεωνίδου 46 στη Σπάρτη. Με ετυμηγορία του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης διατάσσεται η απόσυρση των εγκαταστάσεων, οι οποίες για τους αντιδρώντες αποτελούσαν έναν «βραχνά» που απειλούσε την υγεία και την ευζωία της γειτονιάς και της πόλης.

Σύμφωνα με το lakonikos.gr, η δικαστική απόφαση επιτάσσει συγκεκριμένα «άμεση διακοπή λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας» και την απομάκρυνσή τους, «εντός 30 ημερών», αφού «η εγκατάσταση και λειτουργία αυτών των κεραιών παραβιάζει ευθέως την Ευρωπαϊκή Αρχή της Προφύλαξης και υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της περιοχής αλλά και επισκεπτών των κοντινών χώρων συνάθροισης».

Όπως αναφέρει λεπτομερέστερα ο δικηγόρος Αθηνών, Αναστάσιος Κοσμάς, «…κατόπιν αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων εντολέων μας, εξεδόθη την 29-9-2023 η υπ’ αρ. 161/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης σύμφωνα με την οποία διατάχθηκε η άμεση διακοπή λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας (κεραιοδιατάξεις μετά των μηχανημάτων) και η απομάκρυνσή τους (εντός 30 ημερών από τη δημοσίευσή της) που τοποθετήθηκαν και άρχισαν να λειτουργούν, από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στο κεντρικό ιστό της πόλης της Σπάρτης (επί της οδού Λεωνίδου αρ. 46)», καθώς κρίθηκε ότι «η εγκατάσταση και λειτουργία αυτών των κεραιών παραβιάζει ευθέως την Ευρωπαϊκή Αρχή της Προφύλαξης και υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της περιοχής αλλά και των επισκεπτών χώρων συνάθροισης (εκκλησία, δικαστικό μέγαρο, παιδική χαρά κ.α)».

Όπως επιπλέον τονίζει ο Αν. Κοσμάς, θα πρέπει «να συγχαρούμε ιδιαιτέρως, εκτός όλων των αιτούντων -εντολέων μας που συμμετείχαν στο δικαστικό αγώνα, την κα Σοφία Σκούρου του Χαραλάμπους κάτοικο Σπάρτης» γιατί «μόχθησε άοκνα για την επιτυχία αυτή, παρέχοντάς μας οποιαδήποτε διαδικαστική βοήθεια χρειαστήκαμε, συμβάλλοντας έτσι στη προστασία της υγείας των κατοίκων της πόλης της Σπάρτης, αποδεικνύοντας κυρίως το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».