Μόνο ένας στους 100 δήμους τήρησε το επενδυτικό πλάνο σε ποσοστό άνω του 50%

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μόνο ένας στους 100 δήμους τήρησε το επενδυτικό πλάνο σε ποσοστό άνω του 50%

Οκτώβριος 06, 2023 - 16:30

Σημαντικά ελλείμματα στην οικονομική αποδοτικότητα των δήμων καταδεικνύει η μελέτη που δημοσίευσε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Οπως αναφέρεται στα κύρια ευρήματα της έρευνας, οι δήμοι εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το κράτος, καθώς μόνο το 36% των συνολικών τους εσόδων προέρχονται από τα «δικά τους έσοδα». 

Ακόμη ένα στοιχεία άξιο προσοχής είναι πως το 2021 κανένας δήμος δεν κατάφερε να τηρήσει τον προϋπολογισμό του σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ μόνο το 27% κατάφερε να τον τηρήσει τουλάχιστον κατά 50%.

Τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ακόμη ένα πρόβλημα που έχουν οι δήμοι σχετικά με την πραγματοποίηση επενδύσεων, καθώς το 2021 μόνο το 1% των δήμων τήρησαν τους προϋπολογισμούς επενδύσεων σε ποσοστό άνω του 50%. 

Την ίδια στιγμή η μέση επίδοση στην οικονομική αποδοτικότητα των δήμων ξεπερνά οριακά τη βάση, ενώ την καλύτερη επίδοση έχουν οι μικρότεροι δήμοι της ηπειρωτικής χώρας και τη χειρότερη οι μεγαλύτεροι νησιωτικοί.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ