ΚΚΕ: Για τα αποτελέσματα των εκλογών στους Δήμους της Αργολίδας και στη Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΚΚΕ: Για τα αποτελέσματα των εκλογών στους Δήμους της Αργολίδας και στη Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας

Οκτώβριος 10, 2023 - 11:52

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ανακοίνωση της ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των εκλογών στους Δήμους της Αργολίδας και στη Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας:

Χαιρετίζουμε όλες και όλους που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και έδωσαν τη μάχη των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών. Τις χιλιάδες που στήριξαν με τη ψήφο τους τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Το θετικό αποτέλεσμα στη Περιφέρεια Πελοποννήσου με ποσοστό 6,56% και 21.353 ψήφους (αύξηση 39,2% σε σχέση με το 2019) και την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας με 5,29% και 3.077 ψήφους (αύξηση 11,6%) δείχνει, ότι παρά τον αρνητικό συσχετισμό που παραμένει,  ενισχύεται, αργά αλλά σταθερά, το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, συντελείται ορισμένος απεγκλωβισμός εργατικών-λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, ανεβαίνει το κύρος και η εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, μεγαλώνει η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Αυτό εκφράστηκε και στις 13 Περιφέρειες της χώρας και σε 262 Δήμους σε όλη την Ελλάδα.

Ιδιαίτερη, ξεχωριστή σημασία έχει το ποσοστό στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στην Αττική που βρίσκεται στο 14%.

Με συνέπεια, κάθε ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόσο στην Περιφέρειακη Ενότητα Αργολίδας όσο και στους δήμους της Αργολίδας, είτε έχουν εκλέγει δημοτικοί-περιφερειακοί σύμβουλοι είτε όχι, θα κατατεθεί από σήμερα  στην πρώτη γραμμή της πάλης και του αγώνα, στις διεκδικήσεις του λαού για τη βελτίωση της ζωής με βάση τις σημερινές δυνατότητες που υπάρχουν, για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ που διατύπωσε στις βουλευτικές εκλογές -που έγιναν μόλις πριν λίγους μήνες- ότι ο συσχετισμός δυνάμεων εξακολουθεί να είναι αρνητικός, κάτι το οποίο προφανώς επιδρά και στην τοπική διοίκηση. Σε τοπικό επίπεδο επιδρούν επιπρόσθετοι μηχανισμοί χειραγώγησης και εξαγοράς, που συνδέονται με την κυβέρνηση, τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα, άλλους παράγοντες κλπ.

Το πιο σημαντικό είναι η κοινή συστηματική προσπάθεια, που γίνεται από όλα τα υπόλοιπα κόμματα μαζί, ότι δήθεν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι μια μάχη “τοπική”, “αυτοδιοικητική”, που δεν συνδέεται με τις συνολικές πολιτικές εξελίξεις και την κεντρική πολιτική γραμμή, συσκοτίζοντας τον χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης και διαχέοντας τις ευθύνες πότε στην κυβέρνηση, πότε στην Περιφέρεια, πότε στους δήμους και τελικά στο “πουθενά”. Αυτό είναι τελικά το έδαφος που λειτουργεί και ως “πλυντήριο” δημοτικών και περιφερειακών αρχών για τις καταγεγραμμένες και μεγάλες ευθύνες που έχουν στην όξυνση των λαϊκών προβλημάτων. Όλα αυτά ενισχύθηκαν και από το “σιωπητήριο” που επιβλήθηκε προεκλογικά με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το χαρακτήρα των τοπικών εκλογών ως κεντρικής πολιτικής μάχης. Προσπάθησε να σπάσει το κλίμα της “βουβαμάρας” που συνειδητά επιδίωξαν να διαμορφώσουν οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων, προκειμένου να μείνει ο λαός στο σκοτάδι και να θολώσουν το κριτήριο της ψήφου, ότι δήθεν αφορά κάποια στενά τοπικά προβλήματα.

 Τόνισε ότι κριτήριο ψήφου αποτελεί το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων, από την ακρίβεια και τους αντεργατικούς νόμους μέχρι την έλλειψη σχεδιασμού πολιτικής προστασίας κλπ. Τα προβλήματα δεν χωρίζονται σε τοπικά και γενικά, σε προβλήματα του τόπου κατοικίας και του τόπου εργασίας. Άλλωστε η τοπική διοίκηση έχει εξελιχθεί, μέσα και από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, ακόμη περισσότερο σε ιμάντα προώθησης της κυρίαρχης πολιτικής σε όλους τους τομείς.

Εδώ και χρόνια το ΚΚΕ έχει αναδείξει ότι οι Δημοτικές και Περιφερειακές Διοικήσεις, ως τμήμα του κράτους, βρίσκονται απέναντι από τον λαό και τις ανάγκες του. Έχουν πιο ενεργό ρόλο όσον αφορά την εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής της κάθε κυβέρνησης και της ΕΕ, την προώθηση αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα στην κοινωνική πολιτική, την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων για κάθε Περιφέρεια και Δήμο επιχειρηματικών συμφερόντων.

 Την ερχόμενη Κυριακή στους δήμους Άργους – Μυκηνών και Ναυπλίου όπου και έχουμε β’ γύρο, καλούμε το λαό της Αργολίδας να στείλει μήνυμα καταδίκης με ΛΕΥΚΟ Ή ΑΚΥΡΟ, των κομμάτων και των  συνδυασμών, όπως κι αν αυτά ονομάζονται, τα οποία κινούνται στην γραμμή της στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και υπηρετούν πιστά μέσα στους δήμους, ως “μακρύ χέρι” του Κράτους, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα,  τη διασφάλιση των κερδών τους και όχι φυσικά  την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι μεγαλώνουν οι ευθύνες μας, να συμβάλουμε πιο αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση, τη μαχητικότητα, την μαζικότητα του εργατικού-λαϊκού κινήματος, στην οργάνωση της καθημερινής πάλης του λαού. Θα είμαστε δίπλα σε κάθε λαϊκό πρόβλημα, μπροστά στον αγώνα για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Σε αυτή την υπόθεση, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις!

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ