Έσωσε τα προσχήματα για τη Νέα Δημοκρατία η νίκη Πτωχού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Έσωσε τα προσχήματα για τη Νέα Δημοκρατία η νίκη Πτωχού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Οκτώβριος 16, 2023 - 12:20

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως και το 2019, έτσι και το 2023, ήθελε όλο τον χάρτη μπλε και στις περιφέρειες το 13 στα 13. Το 2019 είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες και είχε καθιερώσει τακτικές συναντήσεις με τους περιφερειάρχες, προκειμένου το επιτελικό κράτος να παρακολουθεί το έργο των περιφερειών. Ο στόχος δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικός και στις φετινές εκλογές, ωστόσο τελικά η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε να κερδίσει τις επτά από τις 13 περιφέρειες με την δική μας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να σώζει τα προσχήματα για το κόμμα στις δεύτερες εκλογές, μιας και σε όλες τις άλλες περιφέρειες όπου το αποτέλεσμα «παιζόταν», το κόμμα έχασε από τέσσερις «αντάρτες» της ΝΔ και από έναν ανεξάρτητο υποψήφιο.

Αναλυτικά:

Οι έξι περιφέρειες που κρίθηκαν την Κυριακή κέρδισαν οι:

    - Δημήτρης Πτωχός (Νέα Δημοκρατία) στην Πελοπόννησο με 52,77%
    - Χριστόδουλος Τοψίδης («γαλάζιος αντάρτης») στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη με 50,86%
    - Κωνσταντίνος Μουτζούρης («γαλάζιος αντάρτης») στο Βόρειο Αιγαίο με 54,68%
    - Γιώργος Αμανατίδης («γαλάζιος αντάρτης») στη Δυτική Μακεδονία με 56,77%
    - Δημήτρης Κουρέτας (ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής) στη Θεσσαλία με 59,68%
    - Δημήτρης Τρεπεκλής («γαλάζιος αντάρτης») στα Ιόνια Νησιά με 65,4%.

Από τον πρώτο γύρο της 8ης Οκτωβρίου είχαν εκλεγεί από τη Νέα Δημοκρατία οι:

    - Νίκος Χαρδαλιάς στην Περιφέρεια Αττικής με 46,74%
    - Νεκτάριος Φαρμάκης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 59,03%
    - Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Περιφέρεια Ηπείρου 54,72%
    - Απόστολος Τζιτζικώστας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 60,28%
    - Γιώργος Χατζημάρκος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 66,3%
    - Φάνης Σπανός στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 48,35%

Και ο Σταύρος Αρναουτάκης (ανεξάρτητος με στήριξη του ΠΑΣΟΚ) στην Κρήτη με 78,31%.

Πολλοί την επόμενη μέρα κάνουν λόγο για «καμπανάκι» που πρέπει να ηχήσει στα αφτιά των κυβερνώντων και ιδίως στα αφτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κρίνονται στην κάλπη τα έργα και οι παραλείψεις των δημάρχων και περιφερειαρχών; Ως έναν βαθμό ναι, και πάντως περισσότερο από ό,τι το έργο των βουλευτών ή υπουργών. Για παράδειγμα, ο Κώστας Πελετίδης, στον Δήμο Πατρέων, ακριβώς επειδή κάνει σοβαρό έργο, κέρδισε την... ανίερη συμμαχία ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Ο κ. Αγοραστός στη Θεσσαλία είχε την απόλυτη στήριξη Μητσοτάκη, αλλά τελικά στον Κάμπο επικράτησε η δυσαρέσκεια του κόσμου εξαιτίας των χειρισμών της περιφέρειας των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων και καταστροφών. Θυμόμαστε τα σχόλια κυβερνητικών στελεχών αλλά και φίλα προσκείμενων δημοσιογράφων στην κυβέρνηση όταν, για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλής επανεξελέγη πανηγυρικά βουλευτής στις Σέρρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη (κάτι που φάνταζε αδιανόητο για τους νοήμονες) και οι οποίοι έλεγαν ότι «ο λαός κρίνει στις εκλογές». Ωστόσο οι κομματικοί μηχανισμοί λειτουργούν εξαιρετικά αποτελεσματικά στις βουλευτικές εκλογές και λιγότερο στις αυτοδιοικητικές. Αυτό που φαίνεται στις τελευταίες, αν και όχι ξεκάθαρα παντού, είναι το γεγονός ότι οι πολίτες έριξαν «μαύρο» σε εκείνους που θεωρούν ότι δεν έχουν προσφέρει. Για παράδειγμα, ο Κώστας Μπακογιάννης στον Δήμο Αθηναίων υπέστη συντριπτική ήττα, καθώς ο αντίπαλός του πήρε περίπου 45.000 ψήφους μέσα σε επτά ημέρες.

Στα δικά μας στην Πελοπόννησο, θεωρούμε ότι είχε ιδιαίτερη σημειολογία η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στο πλευρό του Δημήτρη Πτωχού στη Μεσσηνία κατά τη νικητήρια δήλωση του δεύτερου. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στήριξε θερμότατα και ουσιαστικά τον πρώην στενό του συνεργάτη -κάτι που δεν θα αφήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεχάσει.

Η Αρκαδία, τέλος, παρά τη μεγάλη αποχή, στήριξε στον δεύτερο γύρο Πέτρο Τατούλη με 62,62% έναντι 37,38% του Δημήτρη Πτωχού. Σε κάθε περίπτωση, η «Νέα Πελοπόννησος» δεν υπέστη συντριπτική ήττα και αυτό έχει τη σημασία του στην Πελοπόννησο.

Γενικά, πάντως, θα λέγαμε ότι στην πλειονότητά τους οι πολίτες αδιαφορούν για τα κοινά, είτε έχουν πλέον εμπεδωμένη την άποψη ότι, όποιος και να αναλάβει περιφερειάρχης, δεν θα αλλάξει η ζωή τους ουσιαστικά.

Μένει η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να αποδείξει το αντίθετο. Οι πολίτες, πάντως, κρατούν μικρό καλάθι.

 

Γαλανιάδη Εύα