Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ από το Ισραήλ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ από το Ισραήλ

Οκτώβριος 25, 2023 - 12:50

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες.

Ο Γκουτέρες εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας άμεση κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί ο «επικός πόνος» στη Γάζα, τονίζοντας «κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύρραξη δεν είναι υπεράνω του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ανέφερε επίσης ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου «δεν συνέβη εν κενώ». «Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής», όπως είπε.

«Ωστόσο, τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν δικαιολογούν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν δικαιολογούν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΟΗΕ επέκρινε έμμεσα το Ισραήλ για την εντολή μετακίνησης αμάχων από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα.

Η τοποθέτηση του κορυφαίου διπλωμάτη του ΟΗΕ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Ελι Κοέν, ο οποίος χαρακτήρισε τη δήλωση του Γκουτέρες «σοκαριστική» και «αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα στην περιοχή μας».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ακυρώσει τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΟΗΕ.

Επιπλέον, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας πρέπει να παραιτηθεί για τα «εξωφρενικά» σχόλια που έκανε.

Μιλώντας στο BBC, ο Ισραηλινός αξιωματούχος Λίορ Χάιατ δήλωσε ότι η ομιλία του επικεφαλής του ΟΗΕ «δικαιολόγησε την τρομοκρατία».

«Αντί να σταθεί στο πλευρό των θυμάτων, κατηγορεί τα θύματα για θηριωδία που έχουμε να δούμε από το Ολοκαύτωμα», συνέχισε.

«Αντί να στέκεται με ένα μήνυμα που λέει “ποτέ ξανά”, στην πραγματικότητα λέει στους τρομοκράτες “σας επιτρέπεται να το κάνετε αυτό, αποδεχόμαστε τη βάναυση τρομοκρατία σας, επειδή το Ισραήλ φταίει”», ανέφερε ο ίδιος.