Έρχεται διπλή πληρωμή για τους συνταξιούχους πριν τα Χριστούγεννα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Έρχεται διπλή πληρωμή για τους συνταξιούχους πριν τα Χριστούγεννα

Οκτώβριος 28, 2023 - 13:20

Διπλή πληρωμή έρχεται τα πριν τα Χριστούγεννα για τους συνταξιούχους, καθώς μαζί με τις συντάξεις τον ίδιο μήνα θα καταβληθεί και το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Συγκεκριμένα η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου 2024 θα γίνει την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα δηλαδή το διάστημα μεταξύ 18 και 22 Δεκεμβρίου 2023 ενώ μέσα σε αυτό το διάστημα θα καταβληθεί και το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Σε ότι αφορά τις αυξήσεις των συντάξεων που ανακοινώθηκε ότι θα είναι 3,1% φαίνεται ότι δεν θα προλάβουν να ενσωματωθούν στις αποδοχές του Ιανουαρίου και άρα θα δοθούν στην επόμενη πληρωμή των συνταξιούχων δηλαδή με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2024.

Η αύξηση των συντάξεων θα είναι 3,1% γιατί είναι χαμηλότερος και ο πληθωρισμός από πέρσι. Παράλληλα περίπου 700.000 συνταξιούχοι θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς με το σχετικό ποσό να κυμαίνεται στην περιοχή των 100 έως και 200 ευρώ.

Ωστόσο, το τελικό ύψος της αύξησης θα καθοριστεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην οικονομία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Ο μηχανισμός που προβλέπεται στο νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) ορίζει πως η αύξηση διαμορφώνεται ως εξής: είναι το μισό (50%) του αθροίσματος δύο μεγεθών (πληθωρισμού + αύξηση του ΑΕΠ). Τα στοιχεία αυτά θα προσδιορίσουν και τη νέα αύξηση του 2024.

Από τα 2,5 εκατ. που θα πάρουν αύξηση, τα 1,5 εκατ. θα δουν να περνάει ολόκληρη η αύξηση στην τσέπη και άλλοι 300.000 θα δουν μεν αύξηση, αλλά μικρότερη, γιατί ένα μέρος της θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.