Τα ποσά της εθνικής σύνταξης και της σύνταξης ανασφαλίστων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τα ποσά της εθνικής σύνταξης και της σύνταξης ανασφαλίστων

Οκτώβριος 28, 2023 - 18:20

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας φέτος η οικονομική μεγέθυνση (αύξηση ΑΕΠ) θα κυμανθεί στο 2,2% και ο επίσημος πληθωρισμός στο 4,3%.

Κατά συνέπεια, οι εκτιμήσεις λένε ότι θα ακολουθήσουν αυξήσεις στις συντάξεις σε ποσοστό κοντά στο 3%.

Οι αυξήσεις θα δοθούν στους συνταξιούχους από τις αρχές του νέου χρόνου και βεβαίως θα αναπροσαρμόσουν την εθνική σύνταξη, αλλά και μια σειρά παροχών και ενισχύσεων που είναι συνδεδεμένες με αυτή.

Οι ίδιες εκτιμήσεις λένε ότι η Εθνική σύνταξη θα φτάσει στα 427 ευρώ το νέο χρόνο.

Βεβαίως, λόγω της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» κάποιοι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν και το νέο χρόνο αύξηση.

Ως αποτέλεσμα αυτής της αναπροσαρμογής θα έχουμε αντίστοιχες αυξήσεις και σε μια σειρά άλλων παροχών και ενισχύσεων:

    Η σύνταξη ανασφάλιστου ηλικιωμένου (στο 67ο έτος με μικρότερο από 4.340 ευρώ ατομικό εισόδημα ή 8.640 οικογενειακό) θα ανέλθει στα 400 ευρώ το μήνα.
    Αντιστοίχως στα 400 ευρώ θα ανέλθει και η κατώτατη σύνταξη χηρείας.

ΥΓ. Στην Ελλάδα από 12/5/2016 (Νόμος 4387/2016) και εφεξής η κύρια σύνταξη απαρτίζεται από δύο μέρη: α) την εθνική σύνταξη που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και β) την ανταποδοτική σύνταξη που χρηματοδοτείται από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Η ανταποδοτική σύνταξη τελεί σε σχέση αναλογίας με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος και με τα έτη ασφάλισης που έχει διανύσει, ενώ εξαρτάται από τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης όπως αυτά ορίζονται στο νόμο. Το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης καταβάλλεται ακέραιο εφόσον : (α) θεμελιώνεται το σχετικό δικαίωμα για πλήρη σύνταξη, (β) έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή 6.000 ημέρες ασφάλισης.

aftodioikisi.gr