Την εξαίρεσή του από το ν/σ κατάργησης των ΝΠΔΔ ητεί ο Δήμος Πατρέων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Την εξαίρεσή του από το ν/σ κατάργησης των ΝΠΔΔ ητεί ο Δήμος Πατρέων

Οκτώβριος 30, 2023 - 15:30

Πιέζει ο Δήμος Πατρέων για να εξαιρεθεί από το νέο ν/σ  το οποίο προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό καταργούνται συνολικά 514 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υπάρχουν αυτή τη στιγμή τους στους δήμους της επικράτειας.

Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υπάρχουν στον Δήμο και που απειλούνται από την συγχώνευση τους με την κεντρική διοίκηση, είναι ουσιαστικά τρία: Ο Κοινωνικός Οργανισμός, ο Πολιτιστικός Οργανισμός και ο Καρναβαλικός Οργανισμός. Η ΔΕΥΑ Πατρών (όπως και όλες οι ΔΕΥΑ της επικράτειας) εξαιρούνται σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν από την συνένωση. Το ίδιο ισχύει και για τα ΔΗΠΕΘΕ παρόλο που και αυτά είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όμως, έχουν σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού και εντάσσονται σε ένα διαφορετικό καθεστώς.

Το βάρος για να εξαιρεθεί ο ένας από τους τρεις οργανισμούς από την ενσωμάτωση με τα κεντρικά του Δήμου, θα πέσει πρώτα από όλα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», στον Κοινωνικό Οργανισμό. Εκεί με βάση τα όσα γνωρίζουν οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής για τους όρους του νομοσχεδίου είναι αρκετά πιθανό να βρεθούν τα ανάλογα «παραθυράκια».

Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 300 εργαζόμενους, με συνολικά 45 κοινωνικές δομές που είναι ενεργές  και που η κάθε μία έχει τον δικό της ρόλο. Επιπλέον ο προϋπολογισμός του Κοινωνικού Οργανισμού είναι στα 12 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή είναι σχεδόν ένας ξεχωριστός Δήμος από μόνος του.

Από εκεί και πέρα εφόσον βρεθούν ανάλογα «παραθυράκια» για τον Πολιτιστικό Οργανισμό και τον Καρναβαλικό Οργανισμό ο Δήμος θα προσπαθήσει να τα αξιοποιήσει, εστιάζοντας το βάρος των προσπαθειών του στον δεύτερο.

Ο  Δήμος θα στηρίξει το αίτημα για την εξαίρεση του Καρναβαλικού Οργανισμού από το νέο νομοσχέδιο, πατώντας σε έναν «παραθυράκι» που υπάρχει στους όρους του και έχει να κάνει με την εξειδίκευση του ρόλου που έχει ο συγκεκριμένος ΝΠΔΔ  Το όλο θέμα θα ξεκαθαρίσει μέσα στην εβδομάδα.

aftodioikisi.gr