Π. Νίκας: Αδύναμο, ανοργάνωτο, υποκριτικό το κράτος

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Π. Νίκας: Αδύναμο, ανοργάνωτο, υποκριτικό το κράτος

Νοέμβριος 01, 2023 - 19:30

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, κατά τη συζήτηση για τα αντιπλημμυρικά έργα, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας τήρησε την υπόσχεσή του να μιλήσει καθαρά για όλα και, για ακόμα μία φορά, ανέδειξε τις ευθύνες του κράτους -τις οποίες, όμως, ποτέ το κράτος δεν αναλαμβάνει- και επίσης μίλησε για τις παθογένειες δεκαετιών, αν όχι... δύο εκατονταετιών, από την απαρχή του Ελληνικού Κράτους, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα σχετικά με το περιβάλλον τα οποία πολύ δύσκολα αντιμετωπίζονται.

Κατ' αρχάς, ο κ. Παναγιώτης Νίκας λαμβάνοντας τον λόγο, είπε ότι στη μακρά αυτοδιοικητική του εκλογή, που διεκόπη βίαια, επειδή δεν τον άφησαν να κατεβεί, όπως τόνισε (υπογραμμίζοντας ότι για αυτόν τον λόγο δεν ανήκει στους «χαμένους» των εκλογών), έχει δει καταστροφές και επεσήμανε ότι το κράτος είναι αδύναμο, ανοργάνωτο, «δεν θέλω να πω τη λέξη αποτυχημένο, είναι βαριά λέξη».

«Προσπάθησα να μην είμαι μέρος ενός κράτους αποτυχημένου, όπου έχουμε συμφορές και τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα, ότι έχουμε υποσχέσεις που δεν τηρούνται, και έχουμε κοκορομαχίες».

Φωτιές, πλημμύρες, αστικοποίηση, καταπατήσεις, γενικά πολεοδομικά σχέδια, εκτός σχεδίου δόμηση, τσιμεντοποίηση, όλα αυτά  αλληλοσυνδέονται. Όταν έσκασε το πρόβλημα με τη Μάνδρα, αλήθεια έφταιγε η Δούρου;

Και εξακολούθησε λέγοντας: «Όταν γίνεται το κακό, αναζητούνται οι ευθύνες, φταίει ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης, ο υπουργός ποτέ, ο πρωθυπουργός, αλίμονο! Τα φορτώνουμε όλα χωρίς πόρους, χωρίς τα αναγκαία χρήματα, και όταν συμβαίνει το κακό, ας είναι φίλος μας, και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, φταίει μόνο αυτός, βλέπε Αγοραστός».

Σε ένα κράτος υποκριτικό, που αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, που έχει Ταμείο Ανάκαμψης, δεν βλέπουν την κλιματική κρίση.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως δημάρχου το 2016: «Έπεσαν 150 τόνοι νερού ανά στρέμμα, σε 30 λεπτά, το 2016. Τράβηξα τα πάνδεινα. Και επειδή ψάχναμε, βρήκαμε ότι πολυκατοικίες χτίστηκαν πάνω σε ρέματα. Παντού γίνεται αυτό. Τότε, γινόταν ένας πόλεμος. Δεν έγινε ποτέ χρηματοδότηση. Ο κ. Δέδες έδωσε δέκα εκατ. ευρώ και κάναμε κάποια έργα, και τον έχω ευχαριστήσει. Πήγα στα δικαστήρια επειδή σε αυτό το φαινόμενο κάποιος πέθανε από καρδιά, και αθωωθήκαμε όλοι. Ο Στρατός, ο αστυνόμος, ο υπουργός δεν θα φταίει ποτέ, θα φταίει ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης».

Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει σε ένα κράτος που κάνουμε λάθη εδώ και 200 χρόνια, όταν χτίσαμε πάνω στα ρέματα, τσιμεντώσαμε τα πάντα. Ακραία φαινόμενα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, κάνουμε υποδομές για ισχυρά φαινόμενα.

«Πουθενά στον κόσμο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακραία φαινόμενα. Πρέπει να δούμε με μεγάλη σοβαρότητα τα γενικά πολεοδομικά σχέδια, τα ποτάμια μας, ιδιαίτερα μέσα στις πόλεις, διότι ξεκινά υδατόρεμα με πλάτος δέκα μέτρα και φθάνει στη θάλασσα με πλάτος ένα μέτρο, εξαφανισμένο. Μήπως πρέπει να κάνουμε μεγάλα υπόγεια ποτάμια; Μιλάμε για τέτοιες καταστάσεις. Οι επιπολαιότητες πληρώνονται. Οι νόμοι γίνονται από ομάδες που δεν έχουν εμπειρία πεδίου. Δεν μπορεί ο τάδε δήμαρχος να λέει ότι πρέπει να καθαρίσει η περιφέρεια τα εκατοντάδες ρυάκια, ρέματα. όχι όμως αυτός που είναι στο υπουργείο να λέει στον περιφερειάρχη ''έχεις εσύ την ευθύνη, αλλά για αυτό το έργο που είναι φιλέτο θα κάνω εγώ την ανάθεση''. Μου λέει ο Μαντζούνης: Ο Ξεριάς είναι γεμάτος σκουπίδια, έχουν στηθεί χωματερές στα πρανή. Εγώ τι να κάνω; Να τα μαζέψω; Πού να τα πάω; Θα είδατε στην ''Καθημερινή'' για την καταιγίδα που προκάλεσε την κατάρρευση της χωματερής της Πύλου και έχουν φτάσει τα σκουπίδια ως το Costa Navarino. Τι θα πει ''έχω την ευθύνη του χειμάρρου''; Τα σκουπίδια πριν από το 1980, τι ακριβώς θα γίνουν; Δεν μπορούν να πάνε στις μονάδες. Για τη Μεσσηνία: Υπάρχει η μελέτη Ζερεφού, το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι στην πεδιάδα του Παμίσου. Χρειάζεται πάρα πολλά χρήματα, με την παραμικρή πλημμύρα οι αγροτικές εκτάσεις θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Για τη Λακωνία: Ο κάτω ρους του Ευρώτα. Για την Αρκαδία:Το οροπέδιο της Τρίπολης,στο Ζευγολατιό, που το σταμάτησε το ΣτΕ, και μου λένε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις καταβόθρες, όπου χρειάζεται ουσιαστική παρέμβαση εκεί. Για την Αργολίδα: Μεγάλο πρόβλημα, στον Ξεριά, χρειάζεται συνολική μελέτη. Για την Κορινθία: Στον Δήμο Βέλου - Βόχας έχουμε σημαντικά προβλήματα που θα λυθούν με τις δύο εργολαβίες. όσοι έχουν ασχοληθεί με τη διοίκηση, ξέρουν τι χρονοβόρο θέμα και φοβερό είναι να κάνεις οριοθέτηση, έχουμε ξεροπόταμους που έχουν αλλάξει την πορεία τους, καταπατήσεις επί των ποταμών, χρειάζονται δέκα - είκοσι χρόνια να τελειώσει μια μελέτη οριοθέτησης».

Τέλος, αναφέρθηκε στο αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας, λέγοντας: «Για την Καλαμάτα κάναμε δύο συνεδριάσεις, αγαπώ αυτή την πόλη και είπα την γνώμη μου ευθαρσώς και συμπίπτει με τη γνώμη του κ. Κουτσογιάννη, του καθ' ύλην αρμόδιου καθηγητή. Ογδόντα εκατ. ευρώ αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα».

Δεν καταλαβαίνω γιατί στην Κόρινθο έγινε διαγωνισμός και για την Καλαμάτα πρέπει να γίνει ανάθεση. Εφόσον έχουμε την αρμοδιότητα, και εφόσον στηρίζεται σε γνωμοδότηση του καθ' ύλην αρμοδίου του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, γιατί δεν κάνουμε μια κουβέντα να συγκλίνουμε;

Τέλος, ο κ. περιφερειάρχης ζήτησε από εκείνους που θα βρεθούν στα έδρανα την 1η Ιανουαρίου να τα σκεφθούν όλα αυτά. Σημειωτέον ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση, τους είχε χαρακτηρίσει «υπάκουους».

 

Γαλανιάδη Εύα