Ας ανάψουμε κανένα κεράκι...

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ας ανάψουμε κανένα κεράκι...

Νοέμβριος 03, 2023 - 09:50

«Με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς, δυστυχώς.» Λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου το 2021 Γιάννη Οικονόμου, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια.

Την ίδια μέρα, νωρίτερα το πρωί, 11 Οκτωβρίου ήταν, ο Στέλιος Πέτσας, τότε υπουργός Εσωτερικών, είχε κάνει τον εξής -ο Θεός να τον κάνει!- συλλογισμό στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά: «Οι καταστροφές (σ.σ. από τις πλημμύρες) όπως βλέπουμε έχουν γίνει χαμηλά στη θάλασσα. Έτσι δεν είναι; Έχει μεγάλη διαφορά αυτό από το να συνδέουμε τις ζημιές στη θάλασσα με τα καμένα». Η Εύβοια είχε κατακαεί, αλλά για τον κ. Πέτσα, τα καμένα και τα πνιγμένα δεν έχουν σχέση το ένα με το άλλο διότι τα μεν είναι «στα ψηλά» και τα δε στα «χαμηλά».

Θα μου πείτε, πού πας και τα θυμάσαι.

Θα σας απαντήσω, αρχίστε να καλλιεργείτε τη μνήμη σας κι εσείς, διότι δεν πάμε καλά.

Από την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τι μάθαμε; Πρώτον, ότι  η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα για τα αντιπλημμυρικά, αλλά δεν της δίνονται πόροι από το κεντρικό κράτος. Το κράτος, δηλαδή, δεν δίνει χρήματα για αντιπλημμυρικά.

Αλλά, αφού γίνει το κακό, δίνει αποζημιώσεις. Όπως είπε ο κ. Σκαντζός, για να κάνουμε αντιπλημμυρικά, πρέπει να βρούμε χρήματα και αυτά τα χρήματα να κοπούν από κάπου αλλού. Το πρόβλημα είναι ότι, όσα χρήματα και να κόψεις από -ας μου επιτραπεί- χαζοχαρούμενες δράσεις που δεν προσφέρουν παρά μόνο φωτογραφίσεις, δεν συγκεντρώνεις εκατομμύρια, τα οποία απαιτούνται για τόσο μεγάλα έργα.

Δεύτερον, μάθαμε ότι ούτε ξέρουμε σε ποια σημεία είναι απαραίτητα τα αντιπλημμυρικά έργα, μεγάλα έργα, δηλαδή, ότι υπάρχουν περιοχές όπου δεν εκτελείται τίποτα, και ότι τα μεγαλεπήβολα αντιπλημμυρικά -βλ. ρέμα Αγίου Αθανασίου στην Τρίπολη- ίσως γίνουν σε κάποιο μετα-αποκαλυπτικό μέλλον, πολλά χρόνια μετά τη δική μας εποχή, δηλαδή. Ακόμα, ότι το υπουργείο με τον βαρύγδουπο τίτλο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης απλώς τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα κάθε «ατυχούς γεγονότος», «ακραίου φυσικού φαινομένου» ή «στραβής στη βάρδια». Στην πραγματικότητα ο υπουργός δεν μπορεί να λάβει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία αλλά μπορεί να ισχυριστεί ότι φταίει ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης.

Οι υπουργοί όταν λόγω τραγικής αμέλειας, άγνοιας ή αδιαφορίας δεν «συμβάλλουν» με τον τρόπο τους στις καταστροφές, είναι κάτι σαν τα μπιμπελό στα τηλεοπτικά πάνελ.

Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν να αφήσουν λιθάρι πάνω σε λιθάρι.

Όπως η υπουργός Πολιτισμού η οποία εξήγγειλε τη διενέργεια αυτεπιστασίας «λιγότερο σημαντικών αρχαιολογικών έργων» χωρίς την παρουσία αρχαιολόγων, από εργολάβους ή πολιτικούς μηχανικούς.

Συνεχίστε ό,τι κάνετε και ανάψτε κανένα κεράκι.

 

 

Γαλανιάδη Εύα