«'Οραμα Δημιουργίας - Ορφανός Δημήτρης»: Ενημερωτική συνάντηση με τον απερχόμενο Δήμαρχο Ναυπλιέων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«'Οραμα Δημιουργίας - Ορφανός Δημήτρης»: Ενημερωτική συνάντηση με τον απερχόμενο Δήμαρχο Ναυπλιέων

Νοέμβριος 08, 2023 - 08:45

«'Οραμα Δημιουργίας - Ορφανός Δημήτρης» Ενημερωτική συνάντηση με τον απερχόμενο Δήμαρχο κύριο Δημήτρη Κωστούρο:

Συνδημότισσες, συνδημότες

Όπως ήδη σας είχα ανακοινώσει με Δελτίο Τύπου, από τις 30 Οκτωβρίου 2023, συναντηθήκαμε σήμερα με τον απερχόμενο Δήμαρχο κύριο Δημήτρη Κωστούρο, με τον οποίο είχαμε μια πρώτη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο μας και μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων μας, από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Έχουμε υποσχεθεί πλήρη ενημέρωση και πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά το Δήμο Ναυπλιέων και αυτό θα κάνουμε, ώστε όλοι οι Δημότες να γνωρίζουν υπεύθυνα τι ακριβώς συμβαίνει και τους αφορά.

Ο κύριος Δήμαρχος, έδωσε κάποιες απαντήσεις, εξέφρασε την απόφασή του να μην καταρτιστεί Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα, στο οποίο συμφωνήσαμε, για την καθυστέρηση στην είσπραξη των Δημοτικών Τελών και μας παρέπεμψε στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου για λεπτομέρειες και παροχή στοιχείων, το οποίο θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, δίνουμε στη δημοσιότητα:

·        Την επιστολή, Προς τον Δήμαρχο Ναυπλιέων κύριο Δημήτρη Κωστούρο με Θέμα: Αίτημα ενημερωτικής συνάντησης μετά το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2023.

·        Το Υπόμνημα για θέματα και εκκρεμότητες του Δήμου Ναυπλιέων που καταθέσαμε.

·        Όπως και επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΝ, για τον περιορισμό των απευθείας αναθέσεων και την υπογραφή συμβάσεων μεγάλου οικονομικού βάρους, το οποίο θα κληθεί να καλύψει η Δημοτική Επιχείρηση τα επόμενα χρόνια.

Συνδημότισσες, συνδημότες

Το ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ και εγώ προσωπικά, όπως έχουμε δεσμευτεί, προχωρούμε με προσεκτικά βήματα το διάστημα που απομένει μέχρι την πλήρη ανάληψη των καθηκόντων μας και θα σας ενημερώνουμε υπεύθυνα, για ό,τι θα πρέπει να γνωρίζετε.

Σας ευχαριστώ

Δημήτρης Ορφανός

ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ναύπλιο, 23 Οκτωβρίου 2023
Προς τον Δήμαρχο Ναυπλιέων κύριο Δημήτρη Κωστούρο

Θέμα: Αίτημα ενημερωτικής συνάντησης μετά το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2023.

Κύριε Δήμαρχε,
Μετά το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2023, με το οποίο οι Δημότες Ναυπλιέων, μας έδωσαν την εντολή, σε μένα και το συνδυασμό ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, να διοικήσουμε το Δήμο μας για τα επόμενα πέντε χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως της 31η Δεκεμβρίου 2028, νομίζω ότι είναι αναγκαία μια συνάντησή μας και συζήτηση επί όλων των θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, ώστε και να ενημερωθούμε υπεύθυνα από εσάς, αλλά και να βοηθήσουμε εφόσον το επιθυμείτε, στην επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν.
Το ίδιο αίτημα θα απευθύνουμε και στους Προέδρους των Νομικών Προσώπων και τους Προϊσταμένους Διευθύνσεων και Τμημάτων του Δήμου μας, για να υπάρξει ενημέρωση προς τα μέλη μας, που θα αναλάβουν τη διοίκηση από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Κύριε Δήμαρχε, γνωρίζετε καλύτερα από όλους, ότι ο Δήμος μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, με σωρευμένα προβλήματα και με κυριότερο από όλα, την οικονομική ασφυξία που έχει προκληθεί από τον τρόπο που λειτούργησε ο Δήμος Ναυπλιέων τα τελευταία χρόνια.
Οι δύο μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένοι με υποχρεώσεις και προγραμματισμό για τον επόμενο χρόνο, όπως η οριστική σύνταξη του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού προγράμματος αλλά και το ύψος των ανταποδοτικών Δημοτικών Τελών, τα οποία αυξήθηκαν υπερβολικά τα τελευταία χρόνια και δεν γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί και νέα αύξηση, επίσης θα πρέπει υπεύθυνα να μάθουμε από εσάς, σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα εκτελούμενα έργα και οι δικαστικές εκκρεμότητες των οποίων αναμένονται αποφάσεις, το ύψος των χρεών και οι κάθε είδους οφειλές προς τρίτους, τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και οι δεσμεύσεις χρημάτων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), ποιες συμφωνίες και υποχρεώσεις έχουν αναληφθεί και προβλέπεται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια (ΚΕΜΧ).
Αναφέρω αυτά ως τα κύρια και άμεσα, χωρίς να παραβλέπω τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των Δημοτών και τις επί μέρους άλλες δραστηριότητες του Δήμου μας.
Κύριε Δήμαρχε, με δεδομένη την αγάπη και το ενδιαφέρον για τον τόπο μας από όλους, πιστεύω ότι από μια τέτοια συνάντηση και γιατί όχι και άλλες στο μέλλον, μόνο όφελος θα έχει ο Δήμος μας, γι’ αυτό και σας καλώ να ορίσετε πολύ σύντομα ημερομηνία και ώρα επίσκεψης στο γραφείο σας στο Δημαρχείο Ναυπλιέων.
Ελπίζω να ανταποκριθείτε στο αίτημά μου, άλλωστε, μια άρνησή σας το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει, θα είναι να καθυστερήσει η ενημέρωση και η σταδιακή ανάληψη της ευθύνης διοίκησης από την παράταξή μας, κατά δύο μήνες.
Κάτι που δεν φαντάζομαι να είναι στις προθέσεις σας και γι’ αυτό αναμένω τη θετική σας απάντηση.

Δημήτρης Ορφανός
ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ναύπλιο 2 Νοεμβρίου 2023
Προς τον Δήμαρχο Ναυπλιέων κύριο Δημήτρη Κωστούρο

Υπόμνημα για θέματα και εκκρεμότητες του Δήμου Ναυπλιέων

Κύριε Δήμαρχε, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα προβλήματα και την πορεία των έργων και δράσεων του Δήμου μας, θα σας παρακαλούσα να έχω λεπτομερείς απαντήσεις, συνοδευόμενες με τα σχετικά έγγραφα, ενόψει της ανάληψης της διοίκησης από την παράταξή μας, από την αρχή του επόμενου έτους.
Συγκεκριμένα σας ζητώ ενημέρωση, για:
Τις υπάρχουσες ολοκληρωμένες μελέτες που έχουν παραληφθεί και που αυτές βρίσκονται
Τις μελέτες που έχουν ανατεθεί και πότε αναμένεται αυτές να παραδοθούν
Τα έργα που εκτελούνται και βρίσκονται σε διάφορες φάσεις και πότε αναμένεται η ολοκλήρωσή τους
Τις πληρωμές που έχουν γίνει γι’ αυτά και τα υπόλοιπα που μένει να πληρωθούν μέχρι την παράδοσή τους
Το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων προς Τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και των παρακρατήσεων από τους ΚΑΠ
Το ύψος των υποχρεώσεων προς κάθε είδους προμηθευτές, εργολάβους και εταιρείες παροχής υπηρεσιών και τα απλήρωτα τιμολόγια τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα
Την πορεία των εσόδων από τα Δημοτικά Ανταποδοτικά Τέλη και την καθυστέρηση στην πληρωμή των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές
Τις δικαστικές εκκρεμότητες του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων
Τις Συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και τις συμφωνίες που έχουν αναληφθεί για το μέλλον, παράδειγμα για το ΚΕΜΧ
Για τα επιμέρους θέματα που αφορούν τη ΔΕΥΑΝ και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, όπως και τις άλλες υπηρεσίες του Δήμου Ναυπλιέων, ευελπιστούμε κύριε Δήμαρχε, να έχουμε την ειλικρινή και ολοκληρωμένη ενημέρωση από τους Προέδρους και τους Προϊσταμένους, για το καλό του Δήμου μας.
Δημήτρης Ορφανός
ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

--------------------------------------------------------------------------------------

Ναύπλιο, 6 Νοεμβρίου 2023

Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ναυπλιέων

Κύριε Πρόεδρε,
Κατά τις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, η παράταξή μας ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, κατέλαβε την πρώτη θέση με συντριπτική πλειοψηφία την οποία της έδωσαν οι συνδημότες μας, ώστε με την ανάληψη των καθηκόντων της την 1η Ιανουαρίου 2024, να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να προβεί, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελλίες της, στη εξυγίανση των οικονομικών, του Δήμου μας και της ΔΕΥΑΝ που βρίσκονται σύμφωνα με όλα τα στοιχεία σε δυσχερή θέση, σε βαθμό που τα χρέη και οι δανειακές υποχρεώσεις τους, κυριολεκτικά να θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία τους.
Επιπλέον, είθισται, στο μεταβατικό στάδιο που μεσολαβεί μέχρι την πλήρη παράδοση στη νέα Δημοτική Αρχή, η απερχόμενη, σεβόμενη και την επιθυμία του εκλογικού σώματος, να περιορίζει τις αποφάσεις της και τις οικονομικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει, στο ελάχιστο αναγκαίο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, υποθηκεύει το μέλλον βάζοντας εμπόδια και οριοθετώντας τη λειτουργία του Δήμου, σύμφωνα με τα δικά της πρότυπα και μεθόδους, τα οποία όπως αναφέραμε, έχουν απορριφθεί με την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, εμποδίζοντας έτσι τη νέα Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμά.
Γι’ αυτό και ο Νομοθέτης με το σκεπτικό αυτό, αλλά και για να μην αλλοιώνεται η λαϊκή βούληση και για να μην παρατηρούνται εκδικητικά φαινόμενα με ανάληψη υπερβολικών οικονομικών επιβαρύνσεων αυτό το διάστημα, ιδίως μέσω απευθείας αναθέσεων, οι οποίες θα επιβαρύνουν τους επόμενους Προϋπολογισμούς, προβλέπει για τους Δήμους, σύμφωνα με το άρθρο 65, παρ. 5 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, «από τις 7 Σεπτεμβρίου 2023 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, καθώς και για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων» και εξαιρεί μόνο τα Νομικά Πρόσωπα για να μπορέσουν αυτά να λειτουργήσουν.
Επειδή κατά το τελευταίο πεντάμηνο έχουν υπογραφεί συμβάσεις 1.726.465 Ευρώ, με απευθείας αναθέσεις, ή πρόσκληση κατάθεσης προσφοράς, μάλιστα τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο εν μέσω εκλογών και μετά τις εκλογές, τα ποσά έφτασαν τα 439.025 Ευρώ, οι οποίες θα πληρωθούν μέσα στον επόμενο χρόνο το 2024, χωρίς να αναφέρουμε μικρότερες απευθείας αναθέσεις για λειτουργικές κυρίως δαπάνες, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι αναθέσεις στις τελείως απαραίτητες, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση των υποχρεώσεων της Δημοτικής Επιχείρησης.
Υπάρχει όμως και μια ακόμη περίπτωση για ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 20.900.517 Ευρώ και συνολικά με το ΦΠΑ 25.916.641 Ευρώ, «Υποδομές Δικτύων Αποχέτευσης – (Αποχετευτικό Δίκτυο Δ.Δ. Ασίνης – ολοκλήρωση Δ.Δ. Δρεπάνου και Δίκτυο Αποχέτευσης Δ.Δ.Ν. Τίρυνθας) / Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (αναβάθμιση Ε.Ε.Λ. Τολού)» ένα σύνθετο έργο που περιλαμβάνει ΔΥΟ διακριτά τμήματα: Κατασκευή του έργου και προμήθειες, το οποίο δημοπρατήσατε με διαγωνισμό και αναθέσατε στον μοναδικό ανάδοχο που πήρε μέρος με έκπτωση μόνο 1%, ο οποίος ανάδοχος ίδρυσε την εταιρεία του στα τέλη του 2022, με πολύ μικρό κεφάλαιο σε σχέση με το έργο που αναλαμβάνει και χωρίς η εταιρεία του να διαθέτει και την ελάχιστη εμπειρία σε παρόμοια πολυσύνθετα έργα, κάτι που μας προβληματίζει και δημιουργεί αμφιβολίες αν το έργο μπορεί να προχωρήσει, ή μήπως η Δημοτική Επιχείρηση εμπλακεί σε αδιέξοδες περιπέτειες.
Κύριε Πρόεδρε, επειδή πέραν όσων έχουν δημοσιευτεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες και για να μην αδικούμε και τον ανάδοχο, σας καλούμε να μην υπογράψετε τη Σύμβαση, να μας ενημερώσετε υπεύθυνα, ώστε το έργο που θα κατασκευαστεί επί της δικής μας θητείας, να έχει και τη δική μας σύμφωνη γνώμη, άλλωστε ένα έργο τέτοιου οικονομικού ύψους, που ξεπερνά και το ετήσιο οικονομικό αποτέλεσμα λειτουργίας ολόκληρου του Δήμου Ναυπλιέων, δεν μπορεί παρά να αποτελεί ομόφωνη απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των συνδημοτών μας.
Σε διαφορετική περίπτωση, αναλαμβάνετε και την ευθύνη της ομαλής εκτέλεσης και παράδοσης του έργου, σύμφωνα με τη Σύμβαση που θα υπογράψετε.
Δημήτρης Ορφανός
ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Υ. Γ. Η παρούσα επιστολή να κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ναυπλιέων.