ΥπΑΑΤ: Σήμερα πιστώνονται προκαταβολές για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΥπΑΑΤ: Σήμερα πιστώνονται προκαταβολές για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

Νοέμβριος 08, 2023 - 16:20

Σήμερα 2.035 κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, θα δουν στους λογαριασμούς τους τις προκαταβολές αποζημιώσεων για τις απώλειες που υπέστησαν στο ζωικό κεφάλαιο από την καταιγίδα Daniel, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του o Λευτέρης Αυγενάκης στην ΕΡΤ1. Το σύνολο της προκαταβολής ανέρχεται σε 16.528.449 ευρώ.

Όπως επισήμανε ο ΥπΑΑΤ, με δεδομένο ότι η κατάθεση των δηλώσεων έληξε στις 20 Οκτωβρίου, η ταχύτητα με την οποία έδρασε ο ΕΛΓΑ δεν έχει προηγούμενο. Όπως, επίσης, δεν έχουν προηγούμενο οι τιμές, καθώς όπως σημείωσε, ενώ η τιμή βάσης του ΕΛΓΑ για τα βοοειδή ήταν 500 ευρώ, τελικά με παρέμβασή του ο Οργανισμός θα πληρώσει 800 ευρώ το κάθε ζώο. Αντίστοιχα στα αιγοπρόβατα, ενώ η τιμή βάσης ήταν 100 ευρώ, ο ΕΛΓΑ θα πληρώσει 125 ευρώ, ενώ για τα βελτιωμένα ενώ η τιμή βάσης ήταν 125 ευρώ ο Οργανισμός θα πληρώσει 150 ευρώ.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι αποζημιώσεις δεν καταβάλλονται δύο μήνες μετά την καταστροφή, όπως υποστηρίζουν κάποια στελέχη της Αντιπολίτευσης, αλλά μόλις 19 ημέρες από την ημέρα που έκλεισε το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, το οποίο έλαβε δύο χρονικές παρατάσεις για να μείνει ανοικτό, ύστερα από απαίτηση των ιδίων των πληγέντων αλλά και των επισήμων φορέων τους.

Οι πληρωμές για τη φυτική παραγωγή θα γίνουν την επόμενη Παρασκευή και θα αντιστοιχούν σε 30.088 δηλώσεις, με τιμές σαφώς βελτιωμένες ανά προϊόν.