Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος είμαστε δυο αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος είμαστε δυο αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή

Νοέμβριος 10, 2023 - 18:00

«Ελλάδα και Κύπρος είμαστε και οι δυο αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη μετά το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στις πρωτοβουλίες των δύο χωρών για τις δραματικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

«Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και την ιδιότητά τους ως μέλη της ΕΕ μπορούμε- και ακριβώς αυτό επιχειρούμε να πράξουμε- να είμαστε μέρος της λύσης συμμετέχοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων προκύπτουν», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα και τον κίνδυνο εξάπλωσης των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνδράμει τις προσπάθειες να αναχαιτιστούν μεθοδεύσεις που παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι ρόλο στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να έχει και η ΕΕ με βάση τα Συμπεράσματα της 30ής Ιουνίου. Πρόσθεσε δε ότι κοινή επιδίωξη ήταν και θα είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύσει σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.