Σε τροχιά διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ και... αποχαιρέτα τη Ριζοσπαστική Αριστερά που χάνεται

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σε τροχιά διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ και... αποχαιρέτα τη Ριζοσπαστική Αριστερά που χάνεται

Νοέμβριος 11, 2023 - 10:00

Το «σίριαλ» στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ συνεχίζεται και κάθε «επεισόδιο» είναι πιο σκληρό από το προηγούμενο.

Χθες ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε τη Μεγαλόπολη, έκανε ένα πέρασμα και από την Τρίπολη, προτού επισκεφθεί τη Δυτική Αττική και τις ώρες της περιοδείας του δύο κορυφαία στελέχη, ο Π. Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα, μέσω μακροσκελών επιστολών.

Σήμερα στις 12:00 θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, σε εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα, μετά την πρόταση του προέδρου του κόμματος μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματός του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γίνει δημοψήφισμα «για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κ.Ε. αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας», όπως σημείωσε ο κ. Κασσελάκης.

Σημειωτέον ότι ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης άνοιξε πριν από δύο μέρες τον χορό των αποχωρήσεων, ενώ η «Ομπρέλα» δημοσίευσε κείμενο με 1.300 υπογραφές μελών στο οποίο, μεταξύ άλλων, σημειώνουν:

«Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είμαστε βαθιά ανήσυχοι και ανήσυχες για το παρόν και κυρίως για το μέλλον του κόμματός μας. Όλοι και όλες διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε αποδρομή. Μέχρι πρόσφατα πολλοί/ές τρέφαμε την ελπίδα ή την αυταπάτη ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διεξαγόταν μια θεμιτή και θεσμικά εξασφαλισμένη αντιπαράθεση, που θα μπορούσε να επιλυθεί με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες. Κοινός παρονομαστής των ανησυχιών μας σήμερα είναι η συλλογική αίσθηση ότι μετέχουμε σε ένα κόμμα που τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά. Όλα όσα γνωρίζαμε για τη φυσιογνωμία και τις κοινωνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν, αλλάζουν βίαια και μονομερώς. Παρ' όλα αυτά, ή ακριβώς για όλα αυτά που ζούμε, η διέξοδος είναι Αριστερά».

Τι μπορεί να συμβεί;

Η υποχώρηση Κασσελάκη από το αίτημα για δημοψήφισμα έρχεται σε κόντρα τόσο με το προφίλ που έχει χτίσει ως αρχηγός του κόμματος που επικοινωνεί απευθείας με τη βάση όσο και με τους υποστηρικτές του, οι οποίοι θέλουν τη διαγραφή παλαιών στελεχών. Από την άλλη, αν ο Στέφανος Κασσελάκης κερδίσει την ψηφοφορία, ενδεχομένως ανοίξει ο δρόμος για πολλές ακόμα αποχωρήσεις στελεχών. Αν ο πρόεδρος του κόμματος χάσει την ψηφοφορία, ανοίγει ο δρόμος της πλήρους αμφισβήτησής του και σε αυτή την περίπτωση θα γίνουν κινήσεις αντικατάστασής του -αν κρίνουμε δε από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο κόμμα, οι διαδικασίες αυτές δεν αναμένεται να είναι «αναίμακτες». 

Σε κάθε περίπτωση, και ενώ κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δεν θα επιθυμούσε το κόμμα ύστερα από την πολύ μεγάλη ήττα των εκλογών να πορευτεί ως τις ευρωεκλογές με τοξικότητα και με διάλυση, η σημερινή συνεδρίαση είναι καθοριστική για την πορεία του. Το βέβαιον είναι ότι η αντιπολίτευση στη χώρα μας είναι ανύπαρκτη από τον κεντροαριστερό χώρο -το ΠαΣοΚ ομφαλοσκοπεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα έπρεπε να έχει μπει σε διαδικασία συσπείρωσης είναι σε τροχιά διάλυσης. Ποιος πανηγυρίζει, λοιπόν; Πανηγυρίζει η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση, η οποία παίρνει πίσω προεκλογικές της υποσχέσεις (βλ. φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών) και δεν ανοίγει... ρουθούνι.

 

Γαλανιάδη Εύα