Καρτέλ, καρτελάκια κι επιδόματα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Καρτέλ, καρτελάκια κι επιδόματα

Νοέμβριος 17, 2023 - 14:00

Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ψέξει τον Αλέξη Τσίπρα για την επιδοματική πολιτική επί ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προηγούμενη κυβερνητική του θητεία και κατά την τωρινή δίνει επιδόματα «αβέρτα κουβέρτα». Η ακρίβεια - παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο όμως κάποιες χώρες, όχι εμείς, το αντιμετωπίζουν ανακουφίζοντας πραγματικά τους πολίτες με μειώσεις φόρων και όχι με εκπτωτικά καρτελάκια 5% χαϊδεύοντας παράλληλα τα αφτάκια των καρτέλ- οι πόλεμοι (ο ένας, ο της «σωστής πλευράς της ιστορίας», ξεχασμένος στην Ουκρανία, ο άλλος στην Παλαιστίνη), η κερδοσκοπία που έχει αφεθεί εντελώς ανεξέλεγκτη (επιβλήθηκαν 2 εκατ. ευρώ πρόστιμα σε πολυεθνικές, αλλά τους έδωσε περιθώριο η κυβέρνηση δύο μήνες να... προσαρμόσουν τις τιμές τους), η φτώχεια του κόσμου, η μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, σε αντίθεση με τα υπερκέρδη των εταιριών (ενδεικτικά, η ΔΕΗ είχε κέρδη EBITDA,προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων δηλαδή, 45,4%!) κατά την κυβέρνηση αντιμετωπίζεται με επιδόματα και φοροαπαλλαγές.

Αλλά, για κάποιες φοροαπαλλαγές, και μάλιστα σημαντικές, ο υπουργός και η κυβέρνηση ξέχασαν να ρωτήσουν τον ξενοδόχο, που είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

(Δεν βαριέσαι, ας ανακοινώσουμε εμείς, σου λέει, και βλέπουμε μετά τι θα κάνουμε.)

Έτσι, σε διορθώσεις πριν από την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στη ρύθμιση που αφορά την φοροέκπτωση έως 3.200 ευρώ ετησίως για διάστημα πέντε ετών για όσους προχωρήσουν σε ανακαίνιση ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ο λόγος είναι το υψηλό δημοσιονομικό κόστος που έχει για τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως διαπίστωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αφού, όμως, η σχετική διάταξη είχε ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν θα αποσυρθεί -πιθανότατα!- αλλά θα επανεξεταστεί με γνώμονα το δημοσιονομικό κόστος και η διορθωμένη διάταξη θα περιληφθεί στο τελικό σχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το βασικό πρόβλημα, πάντως, εξακολουθεί να είναι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, ο οποίος υποχωρεί στην Ευρώπη, αλλά εδώ καλπάζει ανενόχλητος. Αυτός απορροφά τις -μικρές- αυξήσεις στους μισθούς. Την ίδια στιγμή, και ενώ τα νοικοκυριά προσπαθούν να αντεπεξέλθουν,

Πάντως, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μόνο στην Ελλάδα δεν φθάνει ο μισθός. «Νέα έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) καταδεικνύει ότι ο μισθός  των Ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες σημειώνουν κέρδη πέραν του πληθωρισμού. Αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών έχει μειωθεί φέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους. Τα στοιχεία δείχνουν για μία ακόμα φορά το πώς οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα μιας κρίσης πληθωρισμού που προκαλείται κυρίως από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα ανεφοδιασμού προκειμένου να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.Σε ολόκληρη την ΕΕ το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας ενώ οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξήθηκαν έως και 13 φορές ταχύτερα από τους μισθούς. Ταυτόχρονα, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην ΕΕ, ενώ οι τιμές των πιο βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς» (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ).

Χθες, εν τω μεταξύ, για ακόμα μία φορά η χώρα μας απέδειξε πόσο... εξευρωπαϊσμένη δεν είναι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρώτον, για το γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία μας καθυστερούν τις πληρωμές στους προμηθευτές τους, προκαλώντας ζημία στις επιχειρήσεις (βάσει της Οδηγίας, «οι επιχειρήσεις, και ιδίως οι μικρομεσαίες, βασίζονται σε τακτικές πληρωμές για να λειτουργήσουν και να διατηρήσουν την απασχόληση»), δεύτερον, επειδή δεν έχουμε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας (με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι και για αυτό υπεύθυνος είναι ο Αλέξης Τσiπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, τι κι αν στην απόφαση παραπομπής σημειώνεται ότι «οι χάρτες είναι απαραίτητοι για την κατάρτιση αξιόπιστων σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, τα οποία θα έπρεπε να έχουν καταρτιστεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2021 και να έχουν υποβληθεί έως τις 22 Μαρτίου 2022»), αλλά και για τη χωματερή στη Ζάκυνθο, που παραμένει ανοικτή, μέσα σε περιοχή NATURA 2000.

Θα πείτε, και ο κόσμος γιατί δεν φωνάζει; Γιατί δεν διαμαρτύρεται;

Όχι για την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αυτά είναι ψιλά γράμματα, αλλά για τις αυξήσεις στις τιμές και την εμμονή της κυβέρνησης σε πολιτικές που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και οδηγούν στη συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Μου θύμισαν το πρωί το εξής: Ο Τζίμης Πανούσης είχε επισημάνει σε συνέντευξή του: Ο Κορνήλιος Καστοριάδης, συμπλήρωσε τον Μαρξ, που έλεγε ότι «έτσι κι αλλιώς η Γη θα βαφτεί κόκκινη», δηλαδή ότι η επανάσταση θα γίνει. Έλεγε, λοιπόν, ο Καστοριάδης: «Μπορεί να μην θέλει ο λαός να σωθεί. Ο λαός έχει και αυτή την επιλογή».

Τι επιλέγουμε, λοιπόν;

Επιλέγουμε το καρτελάκι με τη μόνιμη μείωση τιμής 5%.

Και δεν υποπτευόμαστε ότι πριν από την ανακοίνωση των καρτελακίων από τον υπουργό τα... καρτέλ των μεγαλομπακάληδων φρόντισαν να ανεβάσουν κάπου τόσο την τιμή, ώστε να μην έχουν χασούρα.

Γαλανιάδη Εύα