Τους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ελέγχει η Εφορία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ελέγχει η Εφορία

Νοέμβριος 17, 2023 - 17:20

Αυτοματοποιημένα θα ελέγχονται από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι καταθέσεις, τα εμβάσματα, οι κινήσεις μέσω e-banking, τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, τα voucher, ακόμη και τα κουπόνια, καθώς η εφορία θα «ξεσκονίζει» άμεσα την κίνηση ηλεκτρονικού χρήματος.

Το πράσινο φως έδωσε χθες ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με απόφαση του οποίου ερρίφθη ο κύβος για την ενεργοποίηση και λειτουργία του «Συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις θα δίνει αμέσως εντολή για άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου των ελεγχόμενων.

Το εν λόγω σύστημα, σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση (υπ’ αριθμ. Α1179/15.11.2023), θα αξιοποιεί όλα τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών. Στόχος του θα είναι η ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο, προκειμένου να καταστεί ταχύτερος και αποτελεσματικότερος ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης και συνεπώς αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η φορολογική ελεγκτική διαδικασία, με τελικό σκοπό την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Έτσι, από τις αρχές του νέου έτους τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα ιδρύματα πληρωμών και τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση, και τηρούνται στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδος, υποχρεωτικά θα δίνουν καθημερινά «αναφορά» στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

naftemporiki.gr