Ο ΟΗΕ για τον πόλεμο στη λωρίδα της Γάζας: Έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παιδιά

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο ΟΗΕ για τον πόλεμο στη λωρίδα της Γάζας: Έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παιδιά

Νοέμβριος 20, 2023 - 20:00

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι πολίτες δεν θα έπρεπε ποτέ να εκτίθενται σε τέτοια φρίκη - ειδικά μέσα σε ένα νοσοκομείο», ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, σχολιάζοντας αποτροπιασμένος την επίθεση του ισραηλινού στρατού στο ινδονησιακό νοσοκομείο της Γάζας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Al Jazeera, ο Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε νωρίτερα την απώλεια χιλιάδων ζωών αμάχων από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι είναι «σαφές» ότι χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. «Αυτό είναι που έχει σημασία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη.

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας δολοφονίας αμάχων που είναι απαράμιλλη και πρωτοφανής σε οποιαδήποτε σύγκρουση από τότε που είμαι γενικός γραμματέας». Σημειώνεται πως η πρώτη πενταετής θητεία του Γκουτέρες ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017.

Περίπου 13.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 5.500 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους στην πολιορκημένη περιοχή.

Με αφορμή τα σχόλια του επικεφαλής του ΟΗΕ σχετικά με τις απώλειες παιδιών, το Al Jazeera συγκέντρωσε τα παρακάτω δεδομένα:

  • Τα παιδιά αποτελούν το 47% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του πολιορκημένου θύλακα.
  • Η UNICEF έχει χαρακτηρίσει τη Λωρίδα της Γάζας «νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά».
  • Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά έχει επίσης περιγράψει την κατάσταση στη Γάζα ως «ένα όλο και μεγαλύτερο τραύμα στη συλλογική μας συνείδηση», χαρακτηρίζοντας το ποσοστό των παιδιών που πέφτουν νεκρά «απλά συγκλονιστικό».
  • Η οργάνωση «Save the Children» έχει αναφέρει ότι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότερα παιδιά από ό,τι σε όλες τις άλλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο από το 2019 συνδυαστικά.

dikaiologitika.gr