Γιατί παραμένουν χαμηλοί οι μισθοί στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γιατί παραμένουν χαμηλοί οι μισθοί στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ

Νοέμβριος 23, 2023 - 10:20

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα μας δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τις μέσες απολαβές των Ελλήνων, αφού η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει αρνητική πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με τις άλλες χώρες. Μάλιστα, η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη χώρα μας και στις άλλες χώρες της ΕΕ συνεχώς διευρύνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista που παρουσιάζει το Euronews Business, το 2022, οι μέσοι ετήσιοι μισθοί στην ΕΕ κυμαίνονταν από 73.642 ευρώ στην Ισλανδία μέχρι 24.067 ευρώ στην Ελλάδα.

Οι χώρες με τις υψηλότερες αποδοχές το 2022 ήταν η Ισλανδία (73.642 ευρώ), το Λουξεμβούργο (72.529 ευρώ), η Ελβετία (67.605 ευρώ), το Βέλγιο (63.758 ευρώ) και η Δανία (59.405 ευρώ), ενώ χαμηλότερους μισθούς έχουν η Ελλάδα (24.067 ευρώ), η Σλοβακία. 24.337 ευρώ), η Ουγγαρία (26.376 ευρώ), η Πορτογαλία (29.540 ευρώ) και Τσεχία (30.967 ευρώ).

Η Eurostat αναφέρει ότι το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ ήταν 30,5 ευρώ. Ο μέσος ετήσιος μισθός για τους άγαμους υπαλλήλους χωρίς παιδιά ήταν 26.136 ευρώ. Τα ζευγάρια εργαζομένων με δύο παιδιά είχαν κατά μέσο όρο 55.573 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με το Euronews Business, η συνολική οικονομία και η αγορά εργασίας της Ελλάδας παλεύουν να ανακάμψουν από την κρίση δημόσιου χρέους, με αποτέλεσμα οι μέσοι μισθοί και οι κατώτατοι μισθοί να είναι πολύ χαμηλότεροι από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ορισμένα πιο αυστηρά μέτρα για την αγορά εργασίας έχουν επίσης εφαρμοστεί πρόσφατα, όπως οι προσπάθειες για πρόσληψη νεότερων, νέων πτυχιούχων ασκουμένων, οι οποίοι μπορούν να αμείβονται λιγότερο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε πανευρωπαϊκή έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), στη οποία καταγράφεται μείωση των πραγματικών μισθών κατά 0,2% το 2023 στην Ελλάδα τη στιγμή που τα κέρδη των επιχειρήσεων καταγράφουν εκτίναξη κατά 5,9%. Συνολικά η έρευνα της ΣΕΣ δείχνει ότι ο μισθός των ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες σημειώνουν κέρδη πέραν του πληθωρισμού (δείτε ΕΔΩ).

Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σε εννέα Κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Επιπλέον, σε δέκα κράτη - μέλη, οι αυξήσεις των πραγματικών κερδών ήταν υψηλότερες από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών, όπως βέβαια και στη χώρα μας.

Το Euronews Business υπενθυμίζει ότι το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια στρατηγική για να προσπαθήσει να γεφυρώσει αυτό το χάσμα έως το 2025. Ακολούθησε, φέτος, η δρομολόγηση της Οδηγίας για τη Διαφάνεια των Πληρωμών, με ταμείο 6,1 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει στην εφαρμογή του. Αυτό διευκολύνει τους εργαζομένους να αναγνωρίσουν τις μισθολογικές διακρίσεις και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως κατευθυντήρια γραμμή για τους εργοδότες.
Όσο για τις χώρες οι οποίες εμφανίζουν ανάπτυξη, όπως η Ελβετία και το Λουξεμβούργο, εκεί η φορολογία είναι χαμηλότερη και ο χρηματοοικονομικός τομέας ενισχύεται. Στην Ελβετία, για παράδειγμα, οι φόροι είναι πολύ χαμηλότερη σχετικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, σε ένα ποσοστό 20%-35%.