Εφορία: Έλεγχος προαύξησης περιουσίας από το 2024

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εφορία: Έλεγχος προαύξησης περιουσίας από το 2024

Νοέμβριος 24, 2023 - 17:50

Νέο σύστημα που θα διευκολύνει την πρόσβαση στα δεδομένα καταθέσεων, χορηγήσεων, επενδύσεων, θυρίδων ή ακόμα και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών των φορολογουμένων που ελέγχονται, ενεργοποιεί από το 2024 η Εφορία, με στόχο να γίνει ευκολότερος ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης, για φορολογούμενους που ελέγχει για φοροδιαφυγή και «μαύρο χρήμα».

Τα τελευταία χρόνια οι ελεγκτικές υπηρεσίες όλων των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, προσπαθούν να αναπτύξουν αποτελεσματικά  εργαλεία και μηχανισμούς εντοπισμού της φοροδιαφυγής. Προς αυτή την κατεύθυνση θα έρθει  λοιπόν και στην Ελλάδα το νεοεισαχθέν “Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας”.

Το σύστημα αυτό θα παρέχει επιπλέον πληροφορίες για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (κοσμήματα, πολύτιμους λίθους, πλάκες χρυσού κ.λπ.) και τα ρευστά διαθέσιμα που έχουν ασφαλίσει σε θυρίδες τραπεζών ελεγχόμενοι, αλλά και για τις πάσης φύσεως συναλλαγές τους μέσω “πλαστικού χρήματος” και για τις λήψεις και αποπληρωμές πάσης φύσεως δανείων (καταναλωτικών, προσωπικών, στεγαστικών και επιχειρηματικών).

Στο νέο σύστημα θα πρέπει να διαβιβάζουν δεδομένα οι τράπεζες και εν γένει τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών τραπεζών, τα ιδρύματα πληρωμών και τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση, και τηρούνται στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα στοιχεία και οι πληροφορίες που διαβιβάζονται θα ανατρέχουν έως και μια δεκαετία πίσω, από την ημερομηνία υποβολής κάθε αιτήματος παροχής πληροφοριών ενώ κάθε αίτημα πρέπει να απαντηθεί το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών.