Με νέα κριτήρια η κατανομή των ΚΑΠ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Με νέα κριτήρια η κατανομή των ΚΑΠ

Νοέμβριος 25, 2023 - 13:30

Με ανακούφιση υποδέχεται η αυτοδιοίκηση την αναθεώρηση των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ (κεντρικοί αυτοτελείς πόροι), καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών υιοθέτησε το χρόνιο αίτημα των Δήμων τα χρήματα αυτά να μη διανέμονται με βασικό κριτήριο τα πληθυσμιακά δεδομένα των ΟΤΑ.

Ειδικότερα το υπουργείο έκανε αποδεκτή μελέτη της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης) μέσα από την οποία έγινε ένας εξορθολογισμός των κριτηρίων χρηματοδότησης των δήμων, στην οποία λαμβάνονται υπόψη η γεωγραφική έκταση τους, ο αριθμός των διαμερισμάτων τους, η ορεινότητα, η νησιωτικότητα.

«Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η αδικία που έχουν υποστεί εδώ και χρόνια οι δήμοι της ενδοχώρας, που έχουν ζήσει μια πρωτοφανή αφαίμαξη μέσα στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων. Με τον εξορθολογισμό της κατανομής των ΚΑΠ  κάποιοι Δήμοι κατάφεραν να ενισχύσουν τα οικονομικά τους σε ποσοστό έως και 50%.

Όπως είναι γνωστό, οι Δήμοι έζησαν μια πρωτοφανή περικοπή, που έφτασε στην αφαίρεση του 60% των θεσμοθετημένων πόρων της, με αποτέλεσμα η αυτοδιοίκηση να μπει σε ένα αφόρητο κλίμα φτωχοποίησης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων Μ. Κοκοσάλη, σε άρθρο του στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ,  πριν από το πρώτο μνημόνιο τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης έφταναν το 3,5-4 δισ.

«Μετά την επιβολή των μνημονίων τα πράγματα άλλαξαν και είχαμε δραστικές περικοπές των χρηματοδοτήσεων των ΚΑΠ.

Εκτός των άλλων όμως βαρύ πλήγμα για τους Δήμους αποτελούσε ο τρόπος χρηματοδότησής τους,  αφού σε ποσοστό 92% κρινόταν από τα πληθυσμιακά στοιχεία  της κάθε περιοχής.

Μετά την έκθεση της ΕΕΤΑΑ τα κριτήρια γίνονται πιο ορθολογικά, με τη χρήση ενός αλγόριθμου που συνυπολογίζει το αν ένας Δήμος είναι σε νησί, αν είναι ορεινός, αν είναι μεγάλος σε έκταση… Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση των πόρων των Δήμων της ενδοχώρας δε σημαίνει ότι θα αποστερηθούν χρήματα οι αστικοί Δήμοι».

Παράλληλα όμως, όπως τονίζει ο δήμαρχος, έρχεται και μια αύξηση των πόρων που ανεβάζει  τους ΚΑΠ στο 1δισ. 700 χιλ ευρώ, βλέποντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει καθώς οι υπηρεσίες έχουν αποδεκατιστεί, ο εξοπλισμός και οι τεχνικές υποδομές τους χρειάζονται ανανέωση και την ίδια στιγμή σηκώνουν στην πλάτη τους ένα δυσανάλογο φορτίο ευθυνών.

Η αύξηση αυτή δεν είναι ευκαταφρόνητη, με δεδομένο το γεγονός ότι για παράδειγμα στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων η μηνιαία δόση από τα 290 χιλ ευρώ ανεβαίνει στα 360-365 χιλ ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Κοκοσάλη, είναι σημαντική διότι δικαιώνονται οι μικρότεροι Δήμοι, αποκαθίσταται μια αδικία χρόνων και δίδεται η δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να παράξει έργο σε μια κρίσιμη περίοδο που η κοινωνία έχει αυξημένες απαιτήσεις.