ΚΚΕ Αργολίδας: Επιπλέον υποχρηματοδότηση της υγείας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΚΚΕ Αργολίδας: Επιπλέον υποχρηματοδότηση της υγείας

Νοέμβριος 28, 2023 - 10:48

«Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι», με τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της υποχρηματοδότησης και των πληρωμών από την τσέπη του λαού να συναντά το σχέδιο για μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας και άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφόρας δράσης για το κεφάλαιο, με κρατική στήριξη των επενδύσεων και των ΣΔΙΤ.

Ο κρατικός προϋπολογισμός «εγγυάται» ότι ο εργασιακός εφιάλτης που ζουν οι χιλιάδες υγειονομικοί και το χάλι που βιώνουν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας, θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς προβλέπονται ακόμα μικρότερες κρατικές δαπάνες για το δημόσιο σύστημα και συνέχιση της εγκληματικής υποστελέχωσης ιατρείων, Κέντρων Υγείας και νοσοκομείων.

Η δαπάνη του προϋπολογισμού για νέες προσλήψεις δεν φτάνει να καλύψει ούτε τους αποχωρήσαντες υγειονομικούς των τελευταίων χρόνων, πόσο μάλλον τα 40.000 οργανικά κενά που υπάρχουν σε όλες τις μονάδες σύμφωνα με τα ξεπερασμένα οργανογράμματα.

Αλλά και στις ελάχιστες προσλήψεις προτεραιότητα έχει το επικουρικό προσωπικό, που σημαίνει παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων των υγειονομικών, μεγαλύτερες «τρύπες» στα νοσοκομεία σε σχέση με τις ανάγκες τους σε μόνιμους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Η εξίσου μεγάλη δαπάνη του προϋπολογισμού για τη μετακίνηση ιατρικού προσωπικού επιβεβαιώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης να μετατρέψει τους υγειονομικούς σε ...νομάδες, που θα τους περιφέρει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, οδηγώντας στα άκρα τις σωματικές και ψυχικές αντοχές τους.

Όσο συνεχίζεται και διευρύνεται το σύστημα των περιπλανόμενων γιατρών, τόσο θα μεγαλώνει η εξάντληση για τους ίδιους, μέχρι παραίτησης, τόσο χειρότερες θα γίνονται οι υπηρεσίες Υγείας για τον λαό.

Για κερασάκι στην τούρτα, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να αυξηθούν ξανά το 2024. Έτσι, το κράτος φτάνει να συνεισφέρει με λιγότερο από 12% στον προϋπολογισμό του Οργανισμού, ενώ όλο το υπόλοιπο φορτώνεται απευθείας στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Όλα αυτά αφήνουν ακόμα περισσότερο χώρο στους έμπορες της Υγείας, κράτος και ιδιώτες, να «τρέξουν» την άγρια πολιτική τους, που περιγράφεται σε κάθε εξαγγελία, σε κάθε νομοσχέδιο και σε κάθε απόφαση της κυβέρνησης, η οποία μοιράζεται με τα άλλα κόμματα τους ίδιους στρατηγικούς στόχους και στην Υγεία.

Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση είναι το έδαφος πάνω στο οποίο πατάει η πολιτική της «οικονομικής αυτοτέλειας» των υγειονομικών μονάδων, της «εξοικονόμησης πόρων» με το κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών, των περικοπών ακόμα και σε στοιχειώδεις υπηρεσίες, που εξαναγκάζουν τον λαό να πληρώνει ξανά και ξανά από την τσέπη του.

Απ' αυτόν τον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα δεν γλιτώνουν ούτε η ψυχική Υγεία, ούτε η απεξάρτηση, που βρίσκονται στο στόχαστρο των επόμενων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.
Ενισχύοντας τη λογική της «αποασυλοποίησης» με αντιεπιστημονικά κριτήρια στην πρώτη και την πολιτική διαχείρισης της βλάβης, αντί της πρόληψης και των «στεγνών» προγραμμάτων στη δεύτερη, μεγαλώνει το χάσμα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την ικανοποίησή τους.

Η άλλη όψη του οργασμού επενδύσεων και εξαγορών που καταγράφεται στην ιδιωτική Υγεία, είναι οι λεγόμενες «ιδιωτικές δαπάνες», τα χρήματα δηλαδή που πληρώνει απευθείας από την τσέπη του ο λαός και είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες σε όλη την ΕΕ.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν οδηγεί σε καλύτερες υπηρεσίες για τον λαό, αλλά στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Γι' αυτό άλλωστε είναι καθολική η απόρριψη και καταδίκη των κυβερνητικών σχεδιασμών από τους υγειονομικούς και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, που ζουν από πρώτο χέρι το ξεχαρβάλωμα του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ο αγώνας τους, που αύριο συνεχίζεται με 48ωρη απεργία των γιατρών, πρέπει να βρει τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων μας,  διεκδικώντας αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και προσλήψεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών, άμεσα μέτρα για τα οξυμένα προβλήματα, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

Τ.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ του ΚΚΕ