Η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα δάνεια 5,3 δισ. ευρώ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα δάνεια 5,3 δισ. ευρώ

Νοέμβριος 28, 2023 - 18:20

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Η Ελλάδα θα εξοφλήσει τον επόμενο μήνα πριν από το χρονοδιάγραμμα 5,3 δισ. ευρώ (5,8 δισ. δολάρια) από δάνεια που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης και ελπίζει να επαναλάβει την κίνηση αυτή το 2024, δήλωσαν την Τρίτη στο Reuters αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μαζί δάνεισαν στην Ελλάδα περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους της, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας. Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έληξε το 2018.

«Στις 15 Δεκεμβρίου, θα αποπληρώσουμε νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δισ. ευρώ σε χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή αφορά δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025.

Η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική της πιστοληπτική αξιολόγηση, αφού μαράζωνε επί 13 χρόνια στην κατηγορία «σκουπίδια», αναφέρει το πρακτορείο.