Μονίμως σοκαρισμένοι

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μονίμως σοκαρισμένοι

Νοέμβριος 30, 2023 - 12:20

Μονίμως σοκαρισμένοι και ζαλισμένοι οι Έλληνες περνούν τις ημέρες τους.

Σοκαρισμένοι από τους πηχυαίους τίτλους των μέσων ενημέρωσης που, ακόμα και να θες, δεν μπορείς να αγνοήσεις, διότι εισβάλλουν παντού. Όπως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία οι χρήστες μπαίνουν για να ποστάρουν, ας πούμε, ένα αστείο μιμίδιο ή μια φωτογραφία του σκύλου τους, να ευχηθούν τα χάπι μπέρθντεϊ και τα «να ζήσετε», να χαζέψουν κανένα προφίλ.
Και εκεί ξάφνου, νάσου πετιέται η ανάρτηση του τάδε ή του δείνα μετεωρολόγου ο οποίος προβλέπει από τις 27 Νοεμβρίου τον καιρό της 25ης Δεκεμβρίου.

Προβλέπει ζέστες, και τον Άγιο Βασίλη που θα έρθει από τη θάλασσα.

Βροχή τα λάικ, βροχή τα θυμωμένα και τα θλιμμένα εικονίδια, βροχή οι κοινοποιήσεις, βροχή τα σχόλια από κάτω και τα ταγκαρίσματα.

Σοκαρισμένοι οι Έλληνες. Σοκαρισμένοι με τον καιρό. Είναι Νοέμβριος και βρέχει στην Αττική; Πρόκειται περί φαινομένου! Πού ακούστηκε να βρέχει τον Νοέμβριο;

Η μία κακοκαιρία διαδέχεται την άλλη. Είχαμε, μέσα σε τρεις μέρες, τον Oliver, την Bettina και την Alexis, τρεις κακοκαιρίες, τα τρία κακά της μοίρας μας.

Πέρυσι είχαμε τους αεροχειμάρρους, φέτος έχουμε τα ποτάμια αέρα.

Ίσως στην επόμενη κακοκαιρία να μας μιλήσουν για τον μεγάλο αύλακα ή για πολλά μικρά αυλάκια.

Του αέρα.

Οι μετεωρολόγοι κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε να παθαίνουμε ταράκουλο και να μας έρχεται ο τεπέτακλας επειδή είναι χειμώνας και βρέχει.

Ή επειδή χιόνισε στο Σέλι.

Ξαμολυμένοι οι ρεπόρτερ όλων των καναλιών στα χιονοδρομικά με πέντε πόντους χιόνι, ζωντανές συνδέσεις... για το χιόνι που έπεσε τέλη Νοεμβρίου στο Σέλι!

Ενώ η είδηση είναι ότι στο Σέλι το πρώτο χιόνι έπρεπε να είχε ήδη πέσει...

Σοκ και δέος με την αλλαγή του καιρού, σοκ και δέος με τις υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίας, σοκ και δέος με οτιδήποτε άλλο, εκτός από τα εξής:

Μόνο στην Αττική την προηγούμενη εβδομάδα σκοτώθηκαν σε τροχαίο έξι νέοι  άνθρωποι, οι οποίοι δεν φορούσαν ζώνη.

Μόνο χθες είχαμε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις βίας μεταξύ ανηλίκων, σοβαρότατα περιστατικά, και ακόμα περισσότερα μικρότερης έκτασης. Κατά τα λοιπά, η αρμόδια «υπουργός Οικογένειας» πήγε να αερολογήσει, κι αυτή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναπτύσσοντας το σχέδιο για το δημογραφικό στην Επίτροπο. Ένα χτύπημα στην πλάτη, λίγα χειροκροτήματα και αυτό ήταν όλο. Το «υπουργείο Οικογένειας» έχει λάβει στα σοβαρά, μάλλον, μόνο την αναπαραγωγή του πληθυσμού στη χώρα μας...

Ταβάνια πέφτουν στα σχολεία, πίνακες και πόρτες στα κεφάλια των εκπαιδευτικών, αλλά μην ανησυχείτε, στο υπουργείο φτιάχνουν εξελάκια για κάθε σχολείο ξεχωριστά.

Εφτά χιλιάδες γιατροί έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση ή έχουν φύγει εξαιτίας των άθλιων συνθηκών στα νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας εδώ και τέσσερα χρόνια προκηρύξεις κάνει, και προσλήψεις ΘΑ κάνει. Κάποτε.

Στο «Έλενα Βενιζέλου» νεογνά και λεχώνες ξεπάγιασαν, επειδή τις ημέρες με το πολύ κρύο το κεντρικό κτίριο Α' έμεινε χωρίς θέρμανση. Ο Χρυσοχοΐδης «καρατόμησε» τη διοικήτρια, όπως και τον διοικητή της «Αγίας Όλγας» λίγους μήνες νωρίτερα, αλλά με «καρατομήσεις» δεν φτιάχνεις νοσοκομεία.

Ο βιαστής των Εξαρχείων (που τον έπιασαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο) είχε συλληφθεί και πέρυσι, για απόπειρα βιασμού. Είχε παρέλθει το δωδεκάμηνο της προφυλάκισής του καθώς καθυστέρησε η δίκη του, και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, και επιτέθηκε ξανά. Και σε αυτή την περίπτωση, ο αρμόδιος υπουργός απομάκρυνε τον διοικητή του ΑΤ που ήταν υπεύθυνος για την τήρηση των όρων αποφυλάκισης, αλλά στην πορεία μάθαμε ότι οι 5.000 εγκληματίες που είναι έξω με περιοριστικούς όρους, στην ουσία είναι ανεξέλεγκτοι διότι δεν προλαβαίνουν η Αστυνομία και οι εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους για όλους αυτούς που τρεις φορές μηνιαίως πρέπει να δίνουν το «παρών» στα Αστυνομικά Τμήματα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αντί να απαντήσει στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης με σαφήνεια σε σχέση με την τρομακτική ακρίβεια στη χώρα μας, πήγε επίσκεψη σε πολύ μεγάλη αλυσίδα πολυκαταστημάτων παιχνιδιών κ.ά. όπου διαπίστωσε ότι οι τιμές (του συγκεκριμένου καταστήματος) είναι 20% - 30% κάτω σε σχέση με πέρυσι. Έβγαλε και δελτίο Τύπου. Λαμπρά. Σαν να λέει, εδώ τα φθηνότερα της αγοράς! (Και μετά, μιλάει στα κανάλια για τον υγιή ανταγωνισμό και την ελεύθερη αγορά...)

Εκτός από την αγρότισσα που με τις οικονομίες μιας ζωής δώρισε ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας της περιοχής της, ακόμα ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, μετανάστες, δώρισαν 100.000 ευρώ στο νοσοκομείο της δικής τους περιοχής. Και δέχθηκαν για την αξιέπαινη, ομολογουμένως, πράξη τους -τα ανερυθρίαστα!- συγχαρητήρια από τους επικεφαλής των κομμάτων που έχουν φεσώσει το Ελληνικό Δημόσιο με περίπου 800 εκατ. ευρώ δάνεια. Δεν ανησυχούμε, τα έχουν ρυθμίσει, αλλά τα funds δεν τους κυνηγάνε όπως τους κοινούς οφειλέτες. Δικαιοσύνη παντού.

Πίσω στα δικά μας: Έρχονται υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη τις επόμενες μέρες. Ευκαιρία για αποδράσεις σε μαγευτικούς προορισμούς όπως οι Άλπεις της Ελλάδας, το Τολέδο της Αρκαδίας, ο Όλυμπος της Αρκαδίας, η Ριβιέρα της Κυνουρίας, το Λας Βέγκας της Πελοποννήσου, οι Κρεμαστοί Κήποι της Αττικής.

Διότι βαφτίζουμε μόνο τις βροχές και τους ανέμους, αλλά και... αναβαπτίζουμε χωριά και βουνά για να τα κάνουμε πιο θελκτικά στον χρήστη του Διαδικτύου.

Ζούμε σκρολάροντας ανάμεσα σε κακοκαιρίες και μαγευτικούς τουριστικούς προορισμούς σε μια χώρα που αποτελεί είδηση η βροχή, επειδή δεν έχουμε τις υποδομές να προστατευτούμε.

 

Γαλανιάδη Εύα