Διονύσης Τεμπονέρας: Έχουμε μια κακή κυβέρνηση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Διονύσης Τεμπονέρας: Έχουμε μια κακή κυβέρνηση

Δεκέμβριος 01, 2023 - 18:50

φωτογραφία Eurokinissi

Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη βουλή. Ο υπουργός Εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «…έχει  έντονο κοινωνικό πρόσημο»!

Ποιο είναι όμως αυτό το ...κοινωνικό πρόσημο;

1.Οι «αυξήσεις» που προβλέπει ο νόμος είναι για δεύτερη χρονιά μικρότερες του πληθωρισμού, γεγονός που συνιστά όχι αύξηση, αλλά μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων. Θυμίζουμε ότι πέρυσι με πληθωρισμό 9,6% δόθηκε αύξηση 7,75% και φέτος με πληθωρισμό 3,9% η αύξηση δεν θα είναι μεγαλύτερη από 3,1%. Ενδεικτικό είναι ότι δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των υποδεέστερων του πληθωρισμού, αναπροσαρμογών-αυξήσεων να το  απορροφά η εφορία. «Άνθρακες ο θησαυρός».

2.Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται, ότι αυξάνει το όριο των οφειλών για να λάβει κάποιος σύνταξη από τις 20.000 στις 30.000 ευρώ. Αυτό όμως αφορά μόνο 12.000 υποψηφίους συνταξιούχους, που είναι πάνω από 67 ετών, έχουν πληρώσει 20 χρόνια εισφορές και έχουν καταθέσεις μέχρι 12.000 ευρώ. Σημειωτέο ότι σήμερα, χρέη στον ΕΦΚΑ έχουν εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και αγρότες.

3.Το νομοσχέδιο δεν λέει κουβέντα  για όσους έχουν χρέη πάνω από 30.000 ευρώ. Καμία πρόθεση για νέα ρύθμιση 120 δόσεων, ενώ τα χρέη στο ΚΕΑΟ έχουν φτάσει στα 47 δισεκατομμύρια ευρώ και η αγορά στενάζει.

4.Καμία αύξηση δεν προκύπτει για τις επικουρικές συντάξεις που παραμένουν παγωμένες για περισσότερο από 14 χρόνια.

5.Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την διόρθωση του τρόπου επιβολής της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ), η οποία επιβάλλεται σαν δεύτερη φορολογία, παρά τα γεγονός ότι αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης.

6. Η κυβέρνηση αυξάνει κατά 4% τις εισφορές για όλους τους επαγγελματίες από 1.1.2024(ενώ είχε αυξήσει ήδη τις εισφορές κατά 9,6% πέρυσι).

7.Η κυβέρνηση διατηρεί την λεγόμενη «προσωπική διαφορά» που στερεί ακόμα και τις πενιχρές αυξήσεις από 900.000 συνταξιούχους.

8.Αντί για 13η σύνταξη η κυβέρνηση δίνει ένα μικρό επίδομα 150-200 ευρώ στους συνταξιούχους. Ένας συνταξιούχος των 500 ευρώ, ενώ θα λάμβανε με την 13η σύνταξη(ν.4611/2019) επιπλέον 500 ευρώ θα πάρει με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης λιγότερα από το 1/3 τα  φετινά Χριστούγεννα εφάπαξ.

9.Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για νέες προσλήψεις στον ΕΦΚΑ.

10.Ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ.Τσακλόγλου τόλμησε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 1.1.2027, πάνω από το 67ο έτος της ηλικίας.

11.Την ίδια ώρα οι συνταξιούχοι υφίστανται κατά τρόπο οδυνηρό τις συνέπειες της ακρίβειας, τα νέα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, βλέπουν τα ενοίκια να έχουν εκτοξευθεί, η βενζίνη παραμένει η πιο ακριβή στην Ευρώπη με βάση την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, τα τρόφιμα γίνονται ήδη πολυτελείας, χαμηλοσυνταξιούχοι και ανάπηροι χάνουν το σπίτι τους στον πλειστηριασμό κλπ.

Σε όλα τα παραπάνω, η αλήθεια είναι ότι  δυσκολεύομαι να διακρίνω το κοινωνικό πρόσημο…

Έχουμε μια κακή κυβέρνηση.

Αξίζουμε μια καλύτερη κυβέρνηση...