Ναύπλιο: Διαμαρτυρία αγροτών στη ΠΕ Αργολίδας για την ακαρπία στην ελιά (φωτο-βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ναύπλιο: Διαμαρτυρία αγροτών στη ΠΕ Αργολίδας για την ακαρπία στην ελιά (φωτο-βίντεο)

Δεκέμβριος 07, 2023 - 14:43

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη 7 Δεκέμβρη κινητοποίηση στην ΠΕ Αργολίδας, με βασικό αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την καταβολή αποζημιώσεων λόγω ακαρπίας της ελιάς.

Οι αγρότες συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γιάννη Μαντζούνη στον οποίο επέδωσαν τα αιτήματα τους για να τα μεταφέρει στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και στην κεντρική διοίκηση. 

Αντίστοιχες συντονισμένες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλες τις ΠΕ σε όλη τη χώρα.

 Οι αγρότες της Αργολίδας διεκδικούν:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ακαρπία στην ελιά για όλους τους ελαιοπαραγωγούς σε όλες τις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα, με 200 ευρώ/στρέμμα.
Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα και να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από το κράτος και τις Περιφέρειες για την δακοκτονία.
Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από το κράτος ώστε να καλύπτει το σύνολο της ζημιάς στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους και την ακαρπία. Να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο.
Επίσης διεκδικούμε συνολικά:
Να προχωρήσουν άμεσα τα έργα εκσυγχρονισμού του Αναβάλου, και στο αντλιοστάσιο και στα  αρδευτικά δίκτυα. Να παρθούν άμεσα μέτρα για το πρόβλημα της αφαλμύρωσης του νερού. Να προχωρήσουν οι συνδέσεις για όλες τις περιοχές. Να δημιουργηθούν αρδευτικά φράγματα όπου υπάρχει δυνατότητα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας με επιδότηση στις ζωοτροφές, απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, άμεση υδροδότηση και ηλεκτροδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων.
Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να μένει ένα λογικό κέρδος για τον αγρότη.
Στελέχωση των δομών υγείας στην ύπαιθρο με το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στελέχωση του ΕΚΑΒ και ενίσχυση του αναγκαίου εξοπλισμού. Να αρθούν τα κλεισίματα σε ΕΛΤΑ, τράπεζες κτλ.

(φωτογραφίες Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος)

ArgolidaPortal.gr Αργολίδα: Διαμαρτυρία ελαιοπαραγωγών λόγω ακαρπίας