ΚΚΕ Αργολίδας: Νέο «κύμα» ανατιμήσεων στην Ενέργεια

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΚΚΕ Αργολίδας: Νέο «κύμα» ανατιμήσεων στην Ενέργεια

Δεκέμβριος 11, 2023 - 17:54

Μπλε, πορτοκαλί, πράσινο και κίτρινο το χαράτσωμα για το ρεύμα, ανεβασμένα κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη των ομίλων

Νέο «κύμα» ανατιμήσεων στην Ενέργεια και τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα περιμένει εκατομμύρια καταναλωτές από την 1.1.2024. Το νέο σύστημα τιμολόγησης στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, που αποτελεί πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά, αναμένεται να φέρει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια και ταυτόχρονα θα συμπαρασύρει το κόστος στα καύσιμα και στα είδη του σούπερ μάρκετ.

Το ηλεκτροσόκ για εκατομμύρια νοικοκυριά θα ξεκινήσει από την αρχή του 2024, όταν και θα ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων τιμολογίων με επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά με την ονομασία «Μηχανισμός Διακύμανσης». Κάτι που αποφάσισε η κυβέρνηση και θεσμοθέτησε υποχρεωτικά για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, θα υπάρχουν από την αρχή του χρόνου τρία διαφορετικά είδη τιμολόγησης και ανάλογο θα είναι το χρώμα στον λογαριασμό που θα φτάνει στα λαϊκά σπίτια. Σε μια επίφαση «ελευθερίας επιλογής», η κυβέρνηση λέει ότι ο καταναλωτής θα έχει δικαίωμα να επιλέξει σε ποιο πρόγραμμα τιμολόγησης θα ενταχθεί. Μόνο που αυτό όχι μόνο δεν παραπέμπει σε φτηνό ρεύμα, αλλά, αντίθετα, σε όποιο πρόγραμμα και να ενταχθεί ένα σπίτι, οι χρεώσεις θα είναι υπέρογκες και τα κέρδη για τους παρόχους αμύθητα.

Στόχος του νέου συστήματος είναι ξεκάθαρα να βγάλουν οι όμιλοι της Ενέργειας το μέγιστο δυνατό κέρδος από την πώληση της Ενέργειας στα λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Αυτό που έρχεται ουσιαστικά είναι ένα ακόμα επεισόδιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, που έχει οδηγήσει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια, έτσι που «μονά - ζυγά» κερδισμένοι βγαίνουν οι πάροχοι.

Η ακρίβεια είναι του συστήματος γιατί είναι παντού, σε όλη την ΕΕ και τις ΗΠΑ, και οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων είναι μεγάλες, καθώς ψηφίζουν αντεργατικούς νόμους, εφαρμόζουν τις πολιτικές «απελευθέρωσης» όπως της ενέργειας που οδήγησαν σε ένα ακριβό ενεργειακό μείγμα, όπως επίσης και τις επιλογές «εξωστρέφειας» της οικονομίας και της αύξησης του ΦΠΑ που επέφεραν ακρίβεια.

Όσο παραμένουν άθικτες οι πραγματικές αιτίες που δημιουργούν την ακρίβεια στο ρεύμα, δηλαδή η “απελευθέρωση” της αγοράς ενέργειας, η μετατροπή του σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα και η δήθεν “πράσινη μετάβαση”, το πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί.

Το μόνο καινούριο που θα φέρουν τα νέα “πολύχρωμα” τιμολόγια, είναι η “δυνατότητα” του καταναλωτή να επιλέγει τον τρόπο και το χρώμα της νέας αφαίμαξής του από τους παρόχους και μετά να του λένε κι από πάνω ότι η επιλογή ήταν δική του...

Όσο το κυνηγητό του κέρδους κυριαρχεί και οι κυβερνήσεις και τα άλλα κόμματα στηρίζουν αυτές τις επιλογές, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά μόνο η ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης των αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων, η ανάπτυξη της οργανωμένης πάλης και η κοινωνική συμμαχία για να αποτραπεί η επιδείνωση της ζωής της εργατικής τάξης, για να επιτευχθούν επιμέρους μέτρα ανακούφισης μέσα από πάλη λαού αλλά κυρίως για την ανατροπή της βαρβαρότητας και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Τ.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ του ΚΚΕ