Γιώργος Γαβρήλος: Η Κυβέρνηση υπονομεύει την κοινωνική ασφάλιση προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γιώργος Γαβρήλος: Η Κυβέρνηση υπονομεύει την κοινωνική ασφάλιση προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών

Δεκέμβριος 19, 2023 - 08:56

φωτογραφία Eurokinissi

Για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που έχει έρθει στη Βουλή προς ψήφιση αλλά και για την επίμαχη τροπολογία σχετικά με τις άδειες παραμονής των μεταναστών, τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γαβρήλος σήμερα στην Ολομέλεια, από τη θέση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

https://www.youtube.com/watch?v=cLHr4T76nnA

⦁    Τροπολογία βόμβα για το εσωτερικό της ΝΔ

Η ΝΔ βρίσκεται σε αναταραχή. Φάνηκε, ήδη από τις Επιτροπές, το άγχος και του κ. Γεωργιάδη και του κ. Καιρίδη να καθησυχάσουν το ακροδεξιό ακροατήριό τους. Ο Υπουργός μίλησε μόλις λίγα λεπτά για ένα Νομοσχέδιο 182 άρθρων, και πάνω από μισή ώρα για την Τροπολογία!

Η Κυβέρνηση έρχεται ξαφνικά να φέρει μια ρύθμιση που κινείται σε θετική κατεύθυνση και λύνει πραγματικά ζητήματα τόσο των ίδιων ανθρώπων που ζούσαν σε καθεστώς γκρίζας ζώνης, όσο και αναγκών που έχει η ελληνική οικονομία, ο αγροτικός τομέας, οι τουριστικές επιχειρήσεις και άλλοι κλάδοι.

Βέβαια, πριν κάποιους μήνες έλεγαν άλλα πράγματα, κινούμενοι μεταξύ ιδεοληψίας και γραφειοκρατικών προσκομμάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν με προγενέστερα νομοθετήματα. Αρνούμενοι την πραγματικότητα και χαϊδεύοντας τις ακροδεξιές φωνές, αφού πρώτα είχαν λαϊκίσει απέναντι στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, αν και θεωρεί πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, γιατί όπως είναι γραμμένη η ρύθμιση ουσιαστικά αφήνει τον μετανάστη εκτεθειμένο σε έναν κακό εργοδότη που ανά πάσα στιγμή μπορεί να του στερήσει και τη δουλειά και αυτόματα να του στερήσει και τη διαμονή στη χώρα, εντούτοις θα την υπερψηφίσει και ζητάει και ονομαστική ψηφοφορία.

⦁    Η Κυβέρνηση επιτίθεται στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους

Αυτή η Κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρό την Κοινωνία, τον κόσμο της Εργασίας και την μεσαία τάξη. Τις τελευταίες εβδομάδες, εδώ στην Ολομέλεια, έχουμε γίνει μάρτυρες της κρυφής αυτής ατζέντας: φορολογικό λαιμητόμος για τους μικρομεσαίους, Προϋπολογισμός φτώχιας και ανισότητας και πριν από αυτά ένα Εργασιακό που κατήργησε δικαιώματα χρόνων για τους εργαζόμενους.

Με τη ΝΔ στο τιμόνι της χώρας έγινε η νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών, η κατάργηση του 8ώρου με την εισαγωγή του 13άωρου, η κατάργηση αιτιολόγησης κατά την απόλυση, η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, ελαστικοποιήθηκαν οι έλεγχοι και αυξήθηκαν τα εργατικά ατυχήματα, έγινε καθεστώς η 6ήμερη εργασία, θεσμοθετήθηκε ο «εργαζόμενος λάστιχο» και «ο εργαζόμενος 24/7», μπήκαν στην άκρη οι συλλογικές συμβάσεις και καθιερώθηκε η ζούγκλα των ατομικών, ποινικοποιήθηκε η συνδικαλιστική δράση.

Παράλληλα κρατάει καθηλωμένους τους μισθούς και τις συντάξεις, συνεχίζει το σπιράλ της φτώχιας, της ακρίβειας και της οικονομικής εξουθένωσης. Η ΝΔ έχει φέρει τον κόσμο σε απόγνωση. Έχει καταστήσει επισφαλές το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Έχει δημιουργήσει μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, με εργασιακά αδιέξοδα, ιδίως για τη νέα γενιά.

⦁    Ένα νομοσχέδιο με αποσπασματικές διατάξεις που δεν φέρνει καμία ουσιαστική βελτίωση στη ζωή του κόσμου της Εργασίας

Ο κ. Γεωργιάδης προσπάθησε να μας πείσει πως η Κυβέρνηση νομοθετεί μια θετική μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό. Η αλήθεια όμως είναι πως βλέπουμε ένα νομοσχέδιο με αποσπασματικές διατάξεις, χωρίς μια συγκεκριμένη στόχευση και χωρίς κοινωνικό αποτύπωμα.  
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τορπιλίζει τις παρούσες συνθήκες, όπως κάνει σχετικά με το δεύτερο πυλώνα, ενισχύοντας εις βάρος των επαγγελματικών ταμείων και των αλληλοβοηθητικών, τις ιδιωτικές ασφάλειες, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για ομαδικά συμβόλαια και άρα για νέες δουλειές.
Ενώ άλλες ρυθμίσεις, που επικοινωνιακά έχουν προωθηθεί από την Κυβέρνηση- όπως το επίδομα μητρότητας, οι ειδικές πρόνοιες για τους ανθρώπους με αναπηρία ή οι προβλέψεις την θεσμική προστασία της πρακτικής άσκησης, επί της ουσίας δεν απαντούν στα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα των συνταξιούχων, παρά μόνο διορθώνουν μικρά ζητήματα, σε περιορισμένη έκταση.

Αναλυτικότερα, έχει γίνει σημαία της Κυβέρνησης πως αυξάνει το όριο των οφειλών για να λάβει κάποιος σύνταξη από τις 20.000 στις 30.000 ευρώ. Αυτό όμως αφορά περίπου μικρή μερίδα υποψήφιων συνταξιούχων, που είναι πάνω από 67 ετών, έχουν πληρώσει 20 χρόνια εισφορές και έχουν καταθέσεις μέχρι 12.000 ευρώ στις τράπεζες. Ενώ όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), αν οι αποδοχές κυμαίνονται από 700 έως 1.000 ευρώ, με την ένταξη στη ρύθμιση θα φτάσει κάποιος να παίρνει 250 και 400 ευρώ αντιστοίχως. Όσοι εντάσσονται χάνουν το 60% της σύνταξής τους. δηλαδή, μιλάμε πάλι για φτωχοποίηση.

Επίσης, στο Νομοσχέδιο βλέπουμε να διατηρείται η προσωπική διαφορά και αντί να επαναφέρει η Κυβέρνηση την 13η σύνταξη, δίνει μόνο ένα μικρό, εφάπαξ, επίδομα 150-200 ευρώ στους συνταξιούχους. Για να καταλάβει ο κόσμος, ένας συνταξιούχος των 500 ευρώ, ενώ θα λάμβανε με την 13η σύνταξη (ν.4611/2019 – κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) επιπλέον 500 ευρώ, τώρα, με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα πάρει τα φετινά Χριστούγεννα και για μια μόνο φορά, λιγότερα από το 1/3.

Επίσης, ρωτάμε συνέχεια τον Υπουργό και δεν παίρνουμε απάντηση: Τι θα γίνει με την αύξηση στις επικουρικές συντάξεις που παραμένουν παγωμένες για περισσότερο από 14 χρόνια;

Το ίδιο συμβαίνει και για τους υπερχρεωμένους μικρομεσαίους. Το νομοσχέδιο δεν λέει κουβέντα για όσους έχουν χρέη πάνω από 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ, την ώρα τα χρέη στο ΚΕΑΟ έχουν φτάσει στα 47 δις και η αγορά στενάζει. Και δεν φτάνει αυτό, η Κυβέρνηση του φορτώνει με επιπλέον αυξήσεις στις ασφαλιστικέ εισφορές κατά 4%. Εμείς εξακολουθούμε να ζητάμε μια γενναία και ρεαλιστική ρύθμιση για 120 δόσεις. Είναι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και είναι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία σήμερα.

Τέλος, το νομοσχέδιο προσπαθεί να «λύσει» και το ζήτημα της άρσης παρακράτησης του 30% της σύνταξης, στους συνταξιούχους που εργάζονται. Προφανώς και μια τέτοια ρύθμιση δεν είναι άδικη. Όμως οφείλουμε να παρατηρήσουμε την κυνικότητα της ΝΔ. Το φέρνει λες και είναι μια καινοτομία, αποκρύπτοντας το γεγονός πως ένας άνθρωπος 67 χρονών και άνω που παίρνει σύνταξη, αντί να ξεκουραστεί και να απολαύσει τους κόπους μιας ζωής, σέρνεται πάλι πίσω στην εργασία, γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις καθηλωμένες συντάξεις, την ακρίβεια που η Κυβέρνηση χαϊδεύει και την οικονομική κρίση που έχουν οδηγήσει οι πολιτικές της. Και αναρωτιόμαστε: Μήπως όλος αυτός ο επικοινωνιακός κουρνιαχτός που έχει σηκωθεί από πλευράς σας για την ρύθμιση σημαίνει πως θα γίνει πράξη η δήλωση του κ. Τσακλόγλου για αύξηση των ορίων ηλικίας σε 3 χρόνια;

Ομιλία ως ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το Σ/Ν του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης