Μητσοτάκης: Σε βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία η ελληνική οικονομία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μητσοτάκης: Σε βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία η ελληνική οικονομία

Δεκέμβριος 19, 2023 - 16:50

φωτογραφία Eurokinissi

Μήνυμα κατά του εφησυχασμού όσον αφορά την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και διατήρησης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης με "λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική", εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια συζήτησης που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον Neil Rimer, συνιδρυτή της εταιρείας Index Ventures, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Endeavor Greece με θέμα «Η Ελλάδα και ο κόσμος του 2024».

«Ξέρουμε ότι η έξοδος από έναν φαύλο κύκλο και η είσοδος σε έναν ενάρετο κύκλο είναι κάτι καλό. Αλλά δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή την επιλογή του περιοδικού «Economist» να κατατάξει την Ελλάδα στην πρώτη θέση από πλευράς επιδόσεων για το 2023.

"Υπάρχει πάντα η τάση να ξεχνιέται το τεράστιο τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε εξαιτίας της κρίσης, όταν χάσαμε το 1/4 του ΑΕΠ μας. Ξέρουμε ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να αδράξουμε τις ευκαιρίες. Όποτε έχουμε την ευκαιρία να προσπεράσουμε άλλους, πρέπει να είμαστε αρκετά τολμηροί ώστε τουλάχιστον να διερευνήσουμε αυτές τις επιλογές", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι " θα συνεχίσουμε να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης που είναι σημαντικά υψηλότεροι από την υπόλοιπη ευρωζώνη" και "να μειώνουμε το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ" και πρόσθεσε:
"Ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε μια λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική, διότι η εποχή της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής έχει τελειώσει, επομένως ξέρουμε ότι πρέπει να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Ωστόσο, πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι μπορεί κάποιος να πετύχει οικονομική ανάπτυξη, να μειώσει τους φόρους και να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία ταυτόχρονα. Πολλοί πίστευαν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα σε αυτό το πεδίο σημειώνοντας μεταξύ άλλων και την σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

" Το χαρτοφυλάκιο που έδωσα σε μία ομάδα πολύ ταλαντούχων ανθρώπων ήταν πολύ σαφές. Πρώτα απ' όλα, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουμε τη δημόσια πολιτική και ποιοι είναι οι τομείς που μπορούν πραγματικά να μετασχηματιστούν από την τεχνητή νοημοσύνη; Μόλις παρουσιάσαμε το AI chatbot μας για το gov.gr. Είναι μια πολύ καλή ένδειξη των πραγματικών δυνατοτήτων αυτών των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων για την περαιτέρω απλοποίηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ του κράτους, των πολιτών και των επιχειρήσεων", υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

"Φυσικά, οι ευκαιρίες είναι αναρίθμητες, από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέχρι εφαρμογές που σχετίζονται με την πολιτική προστασία και την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών. Το ζητούμενο είναι: ας εξετάσουμε τους τομείς πολιτικής που μπορούν πραγματικά να αλλάξουν ριζικά από την τεχνητή νοημοσύνη και ας προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε πιλοτικές εφαρμογές, να εφαρμόσουμε αυτή την τεχνολογία αιχμής για να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στη δημόσια πολιτική».