Χειμερινό ηλιοστάσιο 2023: Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Χειμερινό ηλιοστάσιο 2023: Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου

Δεκέμβριος 22, 2023 - 17:00

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα το πρωί της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου, είχαμε το χειμερινό ηλιοστάσιο. Η έλευσή του σηματοδότησε την επίσημη έναρξη του φετινού χειμώνα, καθώς κατά τη διάρκειά του καταγράφεται η μεγαλύτερη νύχτα του έτους.

Σύμφωνα με το «Time and Date», την Παρασκευή η διάρκεια της ημέρας στην Ελλάδα θα είναι μόλις 9 ώρες, 31 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα, κάτι που σημαίνει πως η διάρκεια της νύχτας θα ξεπερνά τις 14 ώρες. Ειδικότερα, η ανατολή του ηλίου σημειώθηκε στις 7:37 το πρωί και η δύση θα έρθει στις 17:09 το απόγευμα.

Ετυμολογικά, το «ηλιοστάσιο» προέρχεται από τις λέξεις «ήλιος» και «στέκομαι» ή «στάση». Κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα νότια. Την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και στην συνέχεια αντιστρέφεται.

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει κάθε χρόνο στην ίδια ημερομηνία, αλλά «πέφτει» μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου. Οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι η 21η και η 22α Δεκεμβρίου. Αυτό οφείλεται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.