Αuto.gov.gr: Έλεγχοι ΚΤΕΟ και point system στο κινητό

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αuto.gov.gr: Έλεγχοι ΚΤΕΟ και point system στο κινητό

Δεκέμβριος 27, 2023 - 14:50

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Στις νέες υπηρεσίες, οι οποίες τίθενται άμεσα σε δοκιμαστική λειτουργία, περιλαμβάνεται εφαρμογή για το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ, το γνωστό Point System), η οποία δίνει στον πολίτη πλήρη πρόσβαση στους πόντους, στις παραβάσεις και τυχόν αφαιρετήρια που σχετίζονται με την άδεια οδήγησης.

Αν και το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών υπάρχει από το 2007, στην πράξη αντιμετώπιζε δυσλειτουργίες.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι για ορισμένες παραβάσεις προστίθενται πόντοι στο ηλεκτρονικό ποινολόγιο του οδηγού και όταν συμπληρώσει τους 25 και ανάλογα την κατηγορία θα αφαιρείται το δίπλωμά του.

Οταν ο οδηγός προχωρά σε παραβάσεις, το σύστημα θα γεμίζει από πόντους και το ΣΕΣΟ προβλέπεται να στέλνει σήμα στους οδηγούς όταν αυτοί φτάσουν τους 15. Δηλαδή, μέσω της πλατφόρμας στο Gov, θα γίνεται αυτόματα και η ενημέρωση του οδηγού όταν αυτός υποπίπτει σε κάποια παράβαση που συνεπάγεται και ποινή στο «Point System».

Για παράδειγμα, αν κάποιος σήμερα οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα σε αυτοκινητόδρομο, δεν γνωρίζει αν τον έχει καταγράψει η Τροχαία με κάμερα. Μπορεί λοιπόν να του έρθει πρόστιμο μετά από καιρό και να έχει περαστεί η ποινή στο «Point System», χωρίς να το γνωρίζει.

Με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας, η παράβαση θα περνάει μετά την πάροδο των δύο μηνών στην καρτέλα του και ο οδηγός θα ενημερώνεται αμέσως, έτσι ώστε την επόμενη φορά, ενδεχομένως, να τηρήσει το όριο ταχύτητας.

Παράλληλα, το ΥΠΟΜΕ, με άλλη ψηφιακή υπηρεσία, δίνει τη δυνατότητα οι πολίτες να αποκτούν πρόσβαση στο πλήρες ιστορικό ελέγχων ΚΤΕΟ των οχημάτων τους, συμπεριλαμβανομένων και των καταγεγραμμένων χιλιομέτρων κάθε οχήματος.

Απλουστεύεται, επίσης, η εύρεση όλων των ψηφιακών εφαρμογών του Gov.gr που σχετίζονται με οχήματα, με τη νέα ψηφιακή πύλη auto.gov.gr.

Οι νέες υπηρεσίες ολοκληρώνουν το έργο ψηφιοποίησης που υλοποιήθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καθ’ όλο το 2023 και θα επεκταθούν εντός του 2024, μαζί με την εισαγωγή νέων, που ήδη έχουν προγραμματιστεί.

«Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών στις μεταφορές διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες, ενισχύει τη διαφάνεια, μειώνει τα διοικητικά κόστη και εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Σήμερα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα, που θα συμβάλει ουσιαστικά και στην οδική ασφάλεια, με την ψηφιοποίηση του Point System και του ιστορικού του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων. Επίσης, με τη νέα εφαρμογή auto.gov.gr, συγκεντρώνουμε όλη την πληροφορία που σχετίζεται με τα οχήματα, παρέχοντας στους χρήστες εύκολη πρόσβαση στο σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Με σχέδιο, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πολίτες, βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.