Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη... Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη... Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Ιανουάριος 03, 2024 - 12:00

φωτογραφία Eurokinissi-Γιώργος Κονταρίνης

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην υφυπουργός Παιδείας ήταν καλεσμένος στον ΣΚΑΪ και έκανε την εξής τοποθέτηση για τα ελληνοτουρκικά:

«Σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση».

Επί λέξει: «Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση». (Το επισημαίνουμε, διότι στην κυβέρνηση κάνουν ότι δεν το άκουσαν ακριβώς όπως ειπώθηκε και ο κ. Συρίγος μιλά για παραποίηση των δηλώσεών του, κατά την προσφιλή συνήθεια των πολιτικών στη χώρα μας.)

Όταν οι δημοσιογράφοι επεσήμαναν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά για αναθεώρηση, ο κ. Συρίγος απάντησε: «Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα. Είναι μια βασική συμφωνία, έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κ.λπ. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία. Τα μόνα που έχουν αξία στο σήμερα είναι αυτά που ορίζουν σύνορα της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών». Επανέλαβε ότι το μοναδικό που έχει σημασία είναι οι διατάξεις για τα σύνορα και τις δύο μειονότητες για να επισημάνει πως και οι διατάξεις που αναφέρονται στην αποστρατιωτικοποίηση δεν αναθεωρούνται γιατί πρακτικά είναι νεκρές, αφού αφορούν σε άλλες εποχές και άλλα όπλα. Σημείωσε ότι η Τουρκία όταν μιλά για Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρεται σε θέματα των συνόρων και των μειονοτήτων για να τονίσει πως το διεθνές δίκαιο προβλέπει πως οι συνθήκες που περιλαμβάνουν συμφωνίες για σύνορα δεν αλλάζουν με τίποτα στον κόσμο.

Αυτά είπε ο κ. Συρίγος, ο οποίος πάντως τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2020, δηλαδή, θεωρούσε τη Συνθήκη της Λωζάνης «ιερή». «Ιστορικό κείμενο η Συνθήκη της Λωζάνης. Οι συνθήκες που καθορίζουν όρια, σύνορα, θεωρούνται ιερές και δεν είναι δυνατόν να αναθεωρούνται γιατί είναι αποτέλεσμα αιματηρών συγκρούσεων. Δεν μπορεί να συζητάς για τέτοια θέματα γιατί η συζήτηση εκ των προτέρων θα καταλήξει σε τοίχο», είχε δηλώσει στις 29 Δεκεμβρίου 2020.

Τότε, ο κ. Συρίγος ήταν βουλευτής και μερικούς μήνες μετά έγινε υφυπουργός Παιδείας. Και, για να μην παρεξηγηθούμε, ο καθένας έχει την άποψή του, αλλά είναι κομμάτι ύποπτο να αλλάζει απόψεις ολόκληρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής σε μια περίοδο που τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στο προσκήνιο. Δικαίωμά του, βεβαίως, να αλλάξει και άποψη, αλλά τουλάχιστον να την υποστηρίξει.

Διότι το είπε ξεκάθαρα: «Είναι παρωχημένη (σ.σ. η Συνθήκη της Λωζάνης) ως προς την αποστρατιωτικοποίηση».

Πού παραποιήθηκαν οι δηλώσεις του, ακριβώς;.. Αλλά, είπαμε: Προσφιλής η μέθοδος «λαγού»: Πετάω την κουβέντα, και μετά φταίει για όλα η αντιπολίτευση.

Ο κ. Κασσελάκης σχολίασε τη δήλωση Συρίγου ως εξής: «Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι “η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία”! Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα “δεν εννοούσα αυτό” περιττεύουν. Αμέσως μετά την επανεκλογή του, το 2023, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για “υποχωρήσεις”. Μετά ακολούθησαν οι “υποκλίσεις” και τη 2η μόλις μέρα του 2024, περνάμε σε “Συνθήκη χωρίς αξία”. Να γνωρίζουν ότι, όσο και αν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό μέσω τέτοιων δηλώσεων, θα τον βρουν σύσσωμο απέναντί τους. Και βεβαίως, η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ας περάσουμε, τώρα, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, διότι, όπως είπαμε, για όλα φταίει η αντιπολίτευση.

«Ο κ. Συρίγος δεν μίλησε για αποστρατικοποίηση των νησιών. Ο κ. Κασσελάκης δεν το αντιλαμβάνεται, δεν παίζουμε με τα εθνικά θέματα. Στη Διακήρυξη των Αθηνών, γίνεται σαφής αναφορά στο διεθνές δίκαιο, καίριο σημείο του οποίου είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Ο κ Συρίγος μίλησε με την επιστημονική του ιδιότητα και δεν αναφέρθηκε σε κυριαρχικά δικαιώματα. Ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται σε ώρες Αμερικής και γίνεται ο επισπεύδων μιας κατάστασης που δεν δημιουργήθηκε όλη την ημέρα. Δεν είναι σχολιαστής των social media. Όταν δεν υπάρχει θέμα και διά στόματος πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, είναι σαφές ότι το πρόβλημα το δημιούργησε ο ίδιος».

«Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη», στην κυβέρνηση.

Θα είχε πολλή πλάκα, πάντως, να δούμε αν έκανε κάποια ανάλογη δήλωση ένας αριστερός αναθεωρητικός, τι θα απαντούσε η κυβέρνηση της πατριωτικής Δεξιάς.

Η εξωτερική πολιτική και η διπλωματία, όμως, δεν καθορίζονται από το «τι θα γινόταν αν», αλλά από δηλώσεις και θέσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται προς το συμφέρον της άλλης πλευράς.

 

 

Γαλανιάδη Εύα