Υψηλός κίνδυνος για τσουνάμι για την Ηλεία!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Υψηλός κίνδυνος για τσουνάμι για την Ηλεία!

Ιανουάριος 11, 2024 - 14:20

Αν κάποιος υποστήριζε ότι η Ηλεία είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο ενός καταστροφικού τσουνάμι, ενδεχομένως να αντιμετωπιζόταν με δυσπιστία ή ακόμα και με ειρωνεία. Κι όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο όχι μόνο δεν είναι απίθανο, αλλά πολύ πιθανό, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν μέσα στο 2023 οι καθηγητές του Τμήματος Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, της Σχολής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, Σπύρος Μαυρούλης και Μαρίλια Γώγου.

Οι τρεις ερευνητές μελέτησαν σε βάθος το ιστορικό της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Ιονίου και δυτικής παράκτιας Πελοποννήσου, καθώς έκριναν ότι απαιτείται επανεκτίμηση λόγω των μεγάλων σεισμογενών δομών κρούσης ολίσθησης, και διαπίστωσαν πως η περιοχή έχει πλούσια ιστορία τσουνάμι από το 6000 π.Χ., αποκαλύπτοντας ότι υπόκεινται σε υψηλό κίνδυνο τέτοιου φαινομένου.

«Εκτός από τις επιπτώσεις τηλετσουνάμι των μακρινών σεισμών, υπάρχουν επίσης τοπικά τσουνάμι με μικρότερο αντίκτυπο στις ακτές, που αποδίδονται κυρίως σε τοπικά υπεράκτια ρήγματα και σε κατολισθήσεις που προκαλούνται από σεισμούς. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί καταστροφικά τοπικά τσουνάμι, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικής πυροδότησης» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην περίληψη της έρευνας.

Διαβάστε στην proini.news