Συνήγορος του Πολίτη: Πρωτοφανείς δυσλειτουργίες και προβλήματα στις διαδικασίες χορήγησης των αγροτικών επιδοτήσεων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Συνήγορος του Πολίτη: Πρωτοφανείς δυσλειτουργίες και προβλήματα στις διαδικασίες χορήγησης των αγροτικών επιδοτήσεων

Ιανουάριος 15, 2024 - 15:00

Έντονες και πρωτοφανείς δυσλειτουργίες στη φόρμα υποβολής αιτήσεων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και γενικότερα προβλήματα στις διαδικασίες χορήγησης των αγροτικών επιδοτήσεων κατά τα έτη 2022 και 2023 εντόπισε ο Συνήγορος του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη επισκέφτηκε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την καταγραφή των γενικότερων προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη μετάβαση των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης στο κυβερνητικό νέφος και τη λειτουργικότητα της νέας εφαρμογής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων περιέγραψαν στην Αρχή μια κατάσταση αποδιοργάνωσης του συστήματος και αναφέρθηκαν στην παντελή έλλειψη υποστήριξης, τόσο σε επίπεδο μηχανογραφικών εφαρμογών, όσο και διοικητικών διαδικασιών.

Σε πόρισμα που απηύθυνε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Αρχή κατέγραψε τα θέματα που της εξέθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών και υπέβαλε προτάσεις για την αποφυγή παρομοίων εμπλοκών κατά τα επόμενα έτη ενίσχυσης.