Εκτός σχεδίου δόμησης χιλιάδες ακίνητα με χαμηλή αντικειμενική αξία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εκτός σχεδίου δόμησης χιλιάδες ακίνητα με χαμηλή αντικειμενική αξία

Ιανουάριος 19, 2024 - 18:20

Εκτός δυνατότητας δόμησης βγαίνει πάνω από το 80% των οικοπέδων που βρίσκονται εκτός σχεδίου περιοχές με την νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή, επιλύει σε έναν βαθμό μεταβατικά και μόνο μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (και σε κάθε περίπτωση όχι πέρα της καταληκτικής ημερομηνίας που είναι η 31η Δεκεμβρίου 2025) το ζήτημα της δόμησης οικοπέδων στην εκτός σχεδίου περιοχή, που έχουν πρόσωπο σε μη αναγνωρισμένο ως κοινόχρηστο κατά την έννοια της πολεοδομικής νομοθεσίας δρόμο, ωστόσο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών θα δει την παρουσία να χάνει την αξία της.

Αναλυτικά:

Όλοι όσοι έχουν οικόπεδα ή εκτάσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές

Δεν θα χτίζουν αν δεν υπάρχει επίσημη κρατική αεροφωτογραφία της περιοχής του οικοπέδου τους όπου να εμφανίζεται ο δρόμος που περνά μπροστά από το δικό τους οικόπεδο και αυτή να έχει τραβηχτεί πριν από το 1977, ενώ ο δρόμος θα φαίνεται στη φωτογραφία ότι έχει πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρα.

Όσοι δεν πληρούν την άλλη προϋπόθεση που βάζει το υπουργείο, δηλαδή ο δρόμος που περνά μπροστά από το οικόπεδό τους να έχει διανοιχθεί (προφανώς προ του 1977) με συγκεκριμένη και ειδική απόφαση κρατικού οργάνου, είτε να είναι ήδη καταχωρισμένη στα κτηματολογικά βιβλία με την ένδειξη «ΕΚ» (ειδική έκταση) – παρότι δεν υπάρχει ακόμη η χώρα πλήρης κτηματογράφηση στη ·είτε να έχει οδόστρωση κάποια δημόσια Αρχή ή Οργανισμός ή να διέρχεται από τον δρόμο δίκτυο κοινής ωφελείας.

Σημειώνεται ότι η πρακτική της διάνοιξης αγροτικών οδών πέριξ των χωριών με αποφάσεις των παλαιών κοινοταρχών, πρακτική εξαιρετικά συνήθης στην ύπαιθρο και ιδίως σε ορεινές και σε μικρές αγροτικές περιοχές, προφανώς τίθεται εκτός πλαισίου αν δεν υπάρχουν έγκυρα αρχεία.

Όσοι έχουν περιουσία σε περιοχές όπου τα παλαιά αρχεία κοινοτήτων και νομαρχιών έχουν καταστραφεί, κινδυνεύουν να μηδενιστεί η αξία των εκτάσεων που κατέχουν.

Όσοι έχουν οικόπεδα που σχηματίστηκαν προ του 1985, η πλειονότητα δηλαδή των εκτός σχεδίου περιοχών, επιπλέον των γενικών προϋποθέσεων δεν θα χτίζουν εάν δεν έχουν πρόσωπο σε δρόμο τουλάχιστον 3,5 μέτρων. Με λίγα λόγια είτε να έχουν πρακτικά κανονικό πρόσωπο σε δρόμο ή ο δρόμος να καταλήγει στο οικόπεδό τους και να συνδέεται επιπλέον με επίσημη οδό.