Αγρότες πέταξαν πορτοκάλια έξω από το κτίριο της Περιφέρειας στην Τρίπολη (pics,vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αγρότες πέταξαν πορτοκάλια έξω από το κτίριο της Περιφέρειας στην Τρίπολη (pics,vid)

Ιανουάριος 22, 2024 - 14:20

Στους δρόμους βγήκαν οι αγρότες της Πελοποννήσου, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου συγκεντρώθηκαν στον ΟΣΕ στην Τρίπολη και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν στην περιφέρεια Πελοποννήσου όπου και παρέδωσαν ψήφισμα.

«Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ» φώναζαν στα συνθήματά τους.

Ενδεικτικά πέταξαν μπροστά από την περιφέρεια τα μανταρίνια που βρίσκονται στα αζήτητα όπως είπαν, και εναπόθεσαν μερικά μόλις γραμμάρια ελαιόλαδου που έχουν, λόγω της ακαρπίας, για να περάσουν την χρονιά τους.

Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου βρίσκονται σε απόγνωση αφού εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν εισόδημα και τα πρώτα χρήματα αναμένεται να τα πάρουν τον Μάρτιο.

Χάθηκε η αξιοπρέπειά μας , δεν μπορούμε να ζήσουμε την οικογένειά μας , δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, έχουμε απλήρωτο τον ΕΛΓΑ, περιμένουμε να πάρουμε χρήματα από εκεί για να πληρώσουμε τα χρέη μας. Έχουμε απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές, τα παιδιά μας δεν έχουν ιατρική περίθαλψη. Και σαν να μην έφτανα όλα αυτά το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει και νερό δεν έχουμε να ποτίσουμε.

Εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων της περιφέρειας συνάντησαν τον αναπληρωτή περιφερειάρχη κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο στην έδρα της περιφέρεια και του παρέδωσαν το ψήφισμα που είχαν συντάξει, με αίτημα αυτό να μεταφερθεί στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου που συνεδριάζει σήμερα.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί σύλλογοι Μεσσηνίας, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Λακωνίας, ο Αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ), οι Αγροτικοί Σύλλογοι Κορινθίας και αγρότες από την Αρκαδία.

Τέλος δεσμεύτηκαν ότι άμεσα θα βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους.

Το ψήφισμα του Διοικητικού Συμβούλιου της ΟΑΣΠΠ στο ψήφισμά του αναφέρει

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια, στα εσπεριδοειδή, στην αμπελοκαλλιέργεια και σε άλλες καλλιέργειες που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους (πχ κορινθιακή σταφίδα).

Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς στους καλλιεργητές σταφίδας, επιτραπέζιων σταφυλιών, αμπελοκαλλιέργειας για τις καταστροφές που υπέστησαν από τον περονόσπορο, άλλες ασθένειες και καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, καύσωνα κλπ).

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του xρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.

Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Οσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Εγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.

Άμεσα με ευθύνη του Κράτους αρδευτικά έργα υποδομής.

Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ, που μετακυλύουν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.

Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα!

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το Συλλαλητήριο και τις δηλώσεις του Βουρλίτη Βασίλη γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του πρόεδρου του Αγροτικού Συλλόγου Νεμέας ”Άγιος Γεώργιος” Δ. Καραμάνη και ο του Σπύρου Νικολόπουλου, γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, που έγιναν στην προσυγκέντρωση.

Περισσότερα https://www.arcadiaportal.gr/news/agrotes-petaxan-portokalia-exo-apo-kti...

ArcadiaPortal.gr Συλλαλητήριο αγροτών της Πελοποννήσου στην Τρίπολη