Παραμένουν για ένα εξάμηνο οι έναντι λογαριασμοί στο ρεύμα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Παραμένουν για ένα εξάμηνο οι έναντι λογαριασμοί στο ρεύμα

Ιανουάριος 22, 2024 - 17:30

Αναβάλλεται για το επόμενο εξάμηνο, η λειτουργία της μηνιαίας μέτρησης των λογαριασμών ρεύματος και έτσι παραμένουν οι έναντι λογαριασμοί, αφού ακόμα δεν έχει προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, που θα κάνει τις μετρήσεις.

Σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή Μιχάλη Χριστοδουλίδη, «παρά τις δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη, ότι από τους πρώτους μήνες θα υπάρχει μηνιαία μέτρηση των ρολογιών του ρεύματος, σύμφωνα με την ΡΑΕ, ο σχετικός μηχανισμός, δεν είναι ακόμα έτοιμος και θα πρέπει να περάσει ένα εξάμηνο. Άρα δεν θα γίνεται η μηναία καταμέτρηση όπως είχε προβλεφθεί. Προφανώς θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι έναντι λογαριασμοί και μετά οι εκκαθαριστικοί, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο», αναφέρει.

«Κάποιες εταιρείες, προσφέρουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή, να δίνει ο ίδιος τις ενδείξεις στο ηλεκτρονικό τους site, αλλά και αυτό είναι δύσκολο να λειτουργήσει. Πρώτα έπρεπε να λυθούν κάποια τεχνικά και πρακτικά ζητήματα, αναφορικά με τις μετρήσεις και μετά να προχωρήσουμε στη νέα τιμολογιακή πολιτική. Πορτοκαλί δε τιμολόγιο, ουσιαστικά δεν υπάρχει ακόμα, αφού δεν υπάρχουν και οι ανάλογες από τις εταιρείες προσφορές, για την εγκατάσταση έξυπνου ψηφιακού μετρητή, αλλά και τιμών για το δυναμικό αυτό τιμολόγιο», λέει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Από την πρώτη Φεβρουαρίου, ενεργοποιείται επίσης και ο θεσμός του ενεργειακού διαμεσολαβητή. «Όλο αυτό το διάστημα, στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, υπήρχαν πολλές καταγγελίες και παράπονα από καταναλωτές και παρόχους. Που συχνά, οι διαφορές αυτές έφταναν στα δικαστήρια. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), πριν ξεκινήσει ένας δικαστικός αγώνας, θεσπίζει τον ενεργειακό διαμεσολαβητή. Αυτός θα επεμβαίνει προκειμένου να φέρει σε μία συμφωνία τις δύο πλευρές, πριν η διαφωνία πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Αυτός δεν θα επιβάλλει ποινές, αλλά θα λειτουργεί συμβουλευτικά», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης.