Διεθνές Βραβείο για Δήμους και Περιφέρειες που αναδεικνύουν τον Πολιτισμό

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Διεθνές Βραβείο για Δήμους και Περιφέρειες που αναδεικνύουν τον Πολιτισμό

Ιανουάριος 31, 2024 - 20:50

Το παγκόσμιο δίκτυο πόλεων United Cities and Local Governments (UCLG) για έκτη φορά απονέμει Βραβείο για τον πολιτισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, θα αναδειχθούν καινοτόμες πρωτοβουλίες των Δήμων και των Περιφερειών, που συνδέονται με τα πολιτιστικά δικαιώματα, την ιδιότητα του πολίτη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Γενικός στόχος του εν λόγω βραβείου είναι να αναδειχθεί η σημασία των πολιτικών για τον Πολιτισμό σε τοπικό επίπεδο και η σύνδεσή τους με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), όπως αυτοί περιλαμβάνονται στην Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών και το Νέο Αστικό Θεματολόγιο (New Urban Agenda).

Υποψηφιότητες μπορούν να υποβάλλουν άμεσα ή έμμεσα μέλη του UCLG.

Ως έμμεσα μέλη νοούνται Δήμοι ή Περιφέρειες, που συμμετέχουν σε οργανώσεις, ομοσπονδίες, δίκτυα, ενώσεις, ή περιφερειακές αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους, είναι άμεσα μέλη του UCLG.

Οι υποβαλλόμενες προτάσεις θα πρέπει να:

α) επικεντρώνονται σε καινοτόμες πρακτικές ή/και πολιτικές, προγράμματα ή έργα, τα οποία έχουν ελάχιστη διάρκεια υφιστάμενης λειτουργίας/εφαρμογής δύο (2) ετών,

β) έχουν υλοποιηθεί άμεσα από τοπική ή περιφερειακή αρχή, ή από τοπικούς πολιτιστικούς φορείς (Κοινωνία των Πολιτών, σωματεία, πολιτιστικά ινστιτούτα, πολιτιστικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια, ακτιβιστές, κ.α.,

Η πρόταση υποβάλλεται σε Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Κάθε πόλη, τοπική ή περιφερειακή αρχή θα πρέπει να υποβάλλει μόνο μία υποψηφιότητα.

Το κείμενο της προκήρυξης του Διεθνούς Βραβείου, καθώς και τη φόρμα υποβολής της υποψηφιότητας μπορείτε να αναζητήσετε στον εξής ιστότοπο (www.agenda21culture.net/award).