Eurostat: Πόσο πρέπει να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Eurostat: Πόσο πρέπει να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα

Φεβρουάριος 01, 2024 - 11:20

Κατά ενάμισι έτος πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης το 2030, αναφέρει η Eurostat.

Μάλιστα, ειδικά για τις γυναίκες, για τις οποίες το προσδόκιμο ζωής είναι μεγαλύτερο, υποδεικνύει αύξηση του ορίου ηλικίας το 2030 κατά ένα μήνα περισσότερο, στα 68.6 και στα 63.6 για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των χωρών της ΕΕ όσον αφορά το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και τη μέση πραγματική ηλικία αποχώρησης από τον ενεργό εργασιακό βίο.

Η αιτία που βρισκόμαστε στην κορυφή της λίστας είναι φυσικά τα μνημόνια που μας επέβαλαν το 2012 και εν συνεχεία το 2015  αύξηση των γενικών ορίων απότομα κατά 2 έτη με αποτέλεσμα να αγγίξουμε το  ανώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης της ΕΕ που είναι τα 67 έτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Eurostat (ageing report 2024) με βάση τόσο το προσδόκιμο ζωής όσο και το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η Ελλάδα που το τρέχον έτος 2024 έχει γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 67 και τα 62 για πρόωρη συνταξιοδότηση, το 2030 θα πρέπει να το αυξήσει κατά ενάμισι έτος στα 68.5 και για την πρόωρη συνταξιοδότηση κατά ένα έτος και τρεις μήνες στα 63.5.

Προβληματισμένος σε σχέση με τη «βόμβα» του δημογραφικού και τις απαιτούμενες αναπροσαρμογές στα όρια ηλικίας εμφανίζεται ο Βασίλης Μπέτσης  Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου: «Το πιθανότερο είναι το 2024 να μην έχουμε πρόβλημα αφού δεν έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής. Όμως από το 2027 και μετά δεν αποκλείω να υποχρεωθούμε σε κάποια αναπροσαρμογή των ορίων. Κρίσιμο ρόλο θα παίξει η έκθεση της της ΕΕ  για τη  συνταξιοδοτική δαπάνη που θα δημοσιοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024».

Σε όλα τα παραπάνω, ας προσθέσουμε και τη λεηλασία των Ταμείων με το διαβόητο PSI που εξανέμισε τα αποθεματικά τους που αποδυνάμωσε τα Ταμεία.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι με νόμο πλέον του κράτους, οι εργαζόμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει τα ένσημά τους θα μπορούν να εργάζονται ως τα 74 έτη για τη συμπλήρωση των ετών ασφάλισης, μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ.