Σε τζαμί μετατρέπεται και η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σε τζαμί μετατρέπεται και η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

Φεβρουάριος 06, 2024 - 11:20

Μετά την Αγία Σοφία, τον εμβληματικό ναό της χριστιανοσύνης, οι Τούρκοι μετατρέπουν σε τζαμί ακόμη έναν βυζαντινό ναό που λειτουργούσε ως μουσείο τα τελευταία 79 χρόνια.

Πρόκειται για τη Μονή της Χώρας που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη ισλαμική προσευχή αναμένεται να γίνει μέσα στα τέλη Φεβρουαρίου

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, η απόφαση για την μετατροπή της Μονής σε τζαμί δημοσιεύτηκε το 2020, μαζί με εκείνη της Αγίας Σοφίας. Μάλιστα είχαν γίνει και οι σχετικές ετοιμασίες για τον Οκτώβριο 2020, αλλά η απόφαση πάγωσε για να πραγματοποιηθούν κάποια έργα αποκατάστασης.

«Μερικά από τα καλύτερα δείγματα των ψηφιδωτών της βυζαντινής τέχνης διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας στη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Το κτίσμα αυτό, περίφημος μεσοβυζαντινός ναός της Βασιλεύουσας ως προς την αρχιτεκτονική, του οποίου ο προσεγμένος διάκοσμος φιλοτεχνήθηκε επί Παλαιολόγων, μετά την Άλωση μετατράπηκε σε τέμενος και είναι γνωστό σήμερα ως Kariye Çamii. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, το κτίσμα επισκευάστηκε και έκτοτε λειτουργεί ως μουσείο. Οι τοίχοι και ο τρούλος του καθολικού διακοσμήθηκαν με μωσαϊκά και τοιχογραφίες έξοχης τεχνοτροπίας που αναπαριστούν σκηνές από το βίο του Χριστού και της Θεοτόκου» (για τη Μονή της Χώρας διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).