ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ο απρόβλεπτος Κασσελάκης και η ορατή, πλέον, διάλυση του κόμματος

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ο απρόβλεπτος Κασσελάκης και η ορατή, πλέον, διάλυση του κόμματος

Φεβρουάριος 19, 2024 - 11:00

Κάθε άλλο παρά ενωτικό είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μετά την αιφνίδια απόφαση του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα στην πλατφόρμα isyriza μέσω του οποίου ερωτάται η βάση του κόμματος πώς θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ακόμα και αν συμφωνούν οι πολίτες που τον στηρίζουν με την αλλαγή ονόματος και λογοτύπου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κασσελάκης προβαίνει σε αιφνιδιαστικές κινήσεις μετά την εκλογή του ως προέδρου. Ωστόσο, αυτή τη φορά, μια ανάσα πριν από το συνέδριο του κόμματος, οι αποφάσεις που λαμβάνει χωρίς, πιθανότατα, να ρωτήσει κανέναν, ενδεχομένως αποδειχθούν μοιραίες για το κόμμα, που βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάλυση. Ο κ. Κασσελάκης με το ερωτηματολόγιο που έθεσε υπόψη των πολιτών, έκανε ξεκάθαρο το γεγονός ότι θέλει να αλλάξει το κόμμα, ότι παίρνει πρωτοβουλίες για αυτό και ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι απόψεις των συντρόφων του ή οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Άλλωστε, αν κάποιος παρατηρήσει το πώς τοποθετείται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, θα διαπιστώσει ότι στον λόγο του ο όρος «πατριωτική Αριστερά» έχει αντικαταστήσει την «ριζοσπαστική Αριστερά». Ο κ. Κασσελάκης είναι απρόβλεπτος, δεν κάνει, όμως, τυχαίες δηλώσεις...

Σήμερα Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στις 12 μ. συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η δυσαρέσκεια απέναντι στον πρόεδρο είναι μεγάλη. Για τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος υπέγραψαν 17 από τα 24 μέλη.  Απέναντί του βρίσκεται πλέον η όλγα Γεροβασίλη, η οποία την Κυριακή το «άδειασε» με την εξής δήλωση: «Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον ιστότοπο του iSYRIZA την πρωτοβουλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος για θέματα που αφορούν στη δομή, στην ονομασία, στο λογότυπο, καθώς και στην πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ».

Η Όλγα Γεροβασίλη ζητά «άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου». Διαφορετικά, η ίδια επισημαίνει πως το συνέδριο θα «εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση».

«Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος», επεσήμανε η Ο. Γεροβασίλη.

«Θα περίμενα, επομένως, από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω», κατέληξε.
Ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε πως «μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», για να συμπληρώσει ότι «ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος».

«Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση» ανέφερε, από μέρους του, ο πρώην Γραμματέας, Πάνος Ρήγας, ενώ η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου επισήμανε ότι «μόλις 5 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, με τη χθεσινή πρωτοβουλία του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, επιχειρείται να εισαχθούν θέματα καταστατικού/ταυτοτικού χαρακτήρα -θέματα που δεν αφορούν το επερχόμενο συνέδριο- με αποτέλεσμα να ναρκοθετείται το κλίμα συσπείρωσης και ενότητας που είναι απαραίτητο για την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Έρχεται συνέδριο διάσπασης για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ; Το ίδιο το συνέδριο, πάντως, είναι πολύ δύσκολο να αναβληθεί, καθώς έχουν γίνει όλες οι προσυνεδριακές διαδικασίες. Το βέβαιον είναι ότι θα τεθεί ζήτημα προέδρου στο συνέδριο. Το Καταστατικό προβλέπει εκλογή νέου προέδρου από τη βάση, αλλά το Συνέδριο έχει δυνατότητα να αυτοανακηρυχθεί σε Καταστατικό και να αλλάξει τον τρόπο εκλογής προέδρου, είτε από το ίδιο είτε ακόμη και από την Κεντρική Επιτροπή.

Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δημοσκοπικά, η ίδια η βάση του κόμματος φαίνεται κουρασμένη. Οι εκλογές που θα γίνονταν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από τις Οργανώσεις Μελών για τη συμμετοχή στο συνέδριο τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν, κάτι που φανερώνει τη γενικότερη κούραση στο κόμμα και στα μέλη που αποτελούν τη βάση του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ το προηγούμενο διάστημα έμοιαζε με καζάνι που σιγόβραζε. Τώρα, φαίνεται ότι είναι έτοιμο να σκάσει. Οι δύο πλευρές μοιάζουν ανυποχώρητες και η σύγκρουση είναι περισσότερο εμφανής από ποτέ.

 

Γαλανιάδη Εύα