Πελοπόννησος - Απορρίμματα: 4,2 εκατ. ευρώ τα χρέη κάποιων δήμων για τη διαχείριση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πελοπόννησος - Απορρίμματα: 4,2 εκατ. ευρώ τα χρέη κάποιων δήμων για τη διαχείριση

Φεβρουάριος 20, 2024 - 11:30

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Πελοποννήσου Χρήστος Λαμπρόπουλος κατά τη συζήτηση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά και ανέφερε ότι κάποιοι Δήμοι χρωστούν 4,2 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο ίδιος, οι οφειλές αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ακόμα.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στο ΠεΣυ Πελοποννήσου για ακόμα μία φορά έγιναν ερωτήσεις σχετικές με τις εγγυημένες και υπερβάλλουσες ποσότητες των απορριμμάτων και τα κόστη. Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα στις μονάδες διαχείρισης αλλά και στους σταθμούς μεταφόρτωσης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Νόμος προβλέπει την παρακράτηση των ΚΑΠ για τους Δήμους που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, υπογραμμίζοντας: «Αυτό έγινε σε πέντε Δήμους».

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τροποποίηση του προϋπολογισμού εγγράφει 24 εκατ. ευρώ για αυτά τα χρέη. Με την ολοκλήρωση της διαχείρισης, και όταν περάσει αυτή στον ΦΟΔΣΑ, η Περιφέρεια θα σταματήσει να πληρώνει, διότι θα πληρώνουν τον ΦΟΔΣΑ οι Δήμοι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος της διαχείρισης αυξάνεται όσο δεν υπάρχουν σταθμοί μεταφόρτωσης. Η δημοτική αρχή Ευρώτα Λακωνίας είχε φέρει προς ψήφιση στο ΔΣ την οριζόντια αύξηση των δημοτικών τελών από 62% - 200% για κατοικίες και καταστήματα. Η συνεδρίαση της 13ης Φεβρουαρίου δεν πραγματοποιήθηκε, πάντως, ενώ η Επιτροπή Αγώνα ανέφερε σε ανακοίνωσή της χαρακτηριστικά: «Η Επιτροπή Αγώνα αναφέρει χαρακτηριστικα: «Είχαμε πολλές φορές προειδοποιήσει για αυτήν την εξέλιξη, αυτή δηλαδή για τα υπέρογκα ποσά, τις ρήτρες και το τέλος ταφής που προβλέπει η αμαρτωλή και αντιπεριβαλλοντική ΣΔΙΤ Πελοποννήσου. Το αφήγημα που αναμασούσαν οι κύριοι της Περιφέρειας και της Δημοτικής αρχής, περί αντισταθμιστικών οφελών της Σκάλας ως τόπου θαψίματος των σκουπιδιών καταρρέει σαν χάρτινος πύργος καθότι ειδικά στην ΔΚ ΣΚΑΛΑΣ το ποσοστό των αυξήσεων είναι ακόμα υψηλότερο και από τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου. Ο αγώνας ενάντια στο έργο ταφόπλακα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για όσες υπάρχουν στην ζωή μας οι ολέθριες επιπτώσεις του. Την Τρίτη 13/2 στις 7.00 μμ. στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου πρέπει κάτοικοι, επαγγελματίες μαγαζάτορες σύλλογοι και φορείς να ενώσουμε τις φωνές μας απαιτώντας να πάρουν πίσω τις αυξήσεις. Τέρμα στον εμπαιγμό και στην κοροϊδία! Όχι άλλη θυσία για την ΤΕΡΝΑ και τα κοράκια των ενεργειακών ομίλων!».