Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για τον νέο Ποινικό Κώδικα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για τον νέο Ποινικό Κώδικα

Φεβρουάριος 21, 2024 - 13:30

Η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους νέους ποινικούς κώδικες αρχίζει σήμερα στη Βουλή, με τη συμμετοχή μόνο της Νέας Δημοκρατίας να είναι υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή.

Σημεία αιχμής στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης περιλαμβάνουν κυρίως τα εξής:

1. Αυστηροποίηση των ποινών: Η κυβέρνηση προτείνει την αυστηροποίηση των ποινών σε ορισμένα εγκλήματα, ενώ η αντιπολίτευση αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης.

2. Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων: Η πρόταση για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το τριμελές στο μονομελές πρωτοδικείο προκαλεί διαφωνίες, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι μπορεί να δημιουργήσει δικαστική αταξία.

3. Ανασταλτική ποινή: Οι αυστηρότεροι όροι για την ανασταλτική ποινή προκαλούν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που θεωρεί πως μπορεί να επηρεάσουν την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

4. Κλήτευση μαρτύρων: Η πρόταση για μη υποχρεωτική κλήτευση στο ακροατήριο μαρτύρων, όπως αστυνομικών και ανακριτικών υπαλλήλων, προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που θεωρεί ότι μπορεί να υπονομεύσει τη διαφάνεια των δικαστικών διαδικασιών.

Επίσης, οι δικηγόροι της Αθήνας αποφάσισαν 3ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους κατά τις ώρες 12 μμ έως και 3μμ στις 28-2-2024, ημέρα μνήμης για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών αλλά και με παράλληλες δράσεις για το ζήτημα αυτό την ίδια ημέρα όπως κατάθεση υπομνήματος των Δικηγορικών Συλλόγων στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή στη Λάρισα, συνέντευξη Τύπου και κατάθεση στεφάνου στον τόπο του δυστυχήματος.