«Η κυβέρνηση κλιμακώνει επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή στην Ερυθρά Θάλασσα»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Η κυβέρνηση κλιμακώνει επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή στην Ερυθρά Θάλασσα»

Φεβρουάριος 23, 2024 - 17:20

Θέμα λίγων ημερών - αν όχι ωρών - είναι ο απόπλους της φρεγάτας «Υδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα, όπου θα αναλάβει καθήκοντα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής «Ασπίδες» και της αντίστοιχης ευρωατλαντικής.

Η κυβέρνηση, που πρωτοστατεί στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και οδηγεί τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες, εγκαταλείπει και τα τελευταία προσχήματα για τη συμμετοχή σ' αυτήν την πολεμική αποστολή. Λίγο πριν η «Υδρα» λύσει κάβους για το στόμα του λύκου, γίνεται πιο ωμή, πιο κυνική για τους πραγματικούς σκοπούς της πολεμικής εμπλοκής.
Χαρακτηριστικά είναι όσα έλεγε χτες ο υπουργός Αμυνας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, είπε ότι τη συγκεκριμένη αποστολή, ακόμα κι αν δεν την είχε αποφασίσει η ΕΕ, θα έπρεπε να την προτείνει η χώρα μας, επειδή στην Ερυθρά Θάλασσα και στο Σουέζ διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.

Και ποια είναι αυτά; Οπως εξήγησε, μεγάλο μέρος του εμπορίου από θαλάσσης γίνεται από ελληνόκτητα πλοία, που στοχοποιούνται ολοένα και περισσότερο από τους Χούθι της Υεμένης, αφού η χώρα μας είναι από εκείνες που στηρίζουν αναφανδόν τον σφαγιασμό των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Είπε ακόμα ότι η κίνηση στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά έχει μειωθεί έως και 40% λόγω της παράκαμψης του Σουέζ από μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, με αποτέλεσμα να πέφτουν τα έσοδα και τα κέρδη.

Να λοιπόν γιατί οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στέλνονται να επιχειρήσουν 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας. Επειδή - όπως λέει η κυβέρνηση - απειλούνται όλα τα γεωγραφικά και γεωπολιτικά «πλεονεκτήματα» της χώρας και κινδυνεύει ο στρατηγικός σχεδιασμός του κεφαλαίου για την αναβάθμισή της σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο.

Με άλλα λόγια, η ελληνική φρεγάτα πάει στον πόλεμο της Ερυθράς για να υπερασπιστεί το συμφέρον της αστικής τάξης, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό για τους δρόμους του εμπορίου και της Ενέργειας, σε αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι αυτά που επιβάλλουν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, μετατρέποντας τον ελληνικό λαό σε θύτη άλλων λαών και τον ίδιο σε στόχο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ειδικά τώρα που οι ανταγωνισμοί και οι αντιπαραθέσεις οξύνονται.

Τα ίδια συμφέροντα και αυτός ο σχεδιασμός διακυβεύονται στη Μέση Ανατολή, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ουκρανία. Γι' αυτό η χώρα μας τρέχει να συνδράμει τις ΝΑΤΟικές πολεμικές επιχειρήσεις με κάθε μέσο: Είτε με τη διάθεση υποδομών για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, είτε με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, είτε με την άμεση εμπλοκή, με την αποστολή δηλαδή Ενόπλων Δυνάμεων στα πολεμικά μέτωπα, όπως κάνει τώρα με την αποστολή της «Υδρας» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Έχουν μάλιστα το θράσος να προετοιμάζουν τον λαό για τα χειρότερα, ομολογώντας ότι η περιοχή που θα επιχειρήσει η φρεγάτα είναι «επικίνδυνη», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει να κάνει και νηοψίες, όχι μόνο περιπολίες, όπως λεγόταν αρχικά.

Απαντάμε: Καμιά δουλειά δεν έχει η φρεγάτα στη Μέση Ανατολή! Κανένα συμφέρον δεν έχει ο λαός από αυτήν την πολεμική αποστολή. Αντίθετα, τον φέρνει μπροστά σε μεγαλύτερους κινδύνους.

Οι μαζικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, οι διαμαρτυρίες στρατευμένων παιδιών που αψηφούν τις απειλές και υπερασπίζονται θαρρετά το καθήκον τους να φυλάνε τη χώρα και τα σύνορά της, όχι να υπηρετούν το ΝΑΤΟ και τους δολοφονικούς σκοπούς τους, στέλνουν παλλαϊκό μήνυμα καταδίκης της συμμετοχής στον πόλεμο. Να μη λύσει κάβους η φρεγάτα! Να γυρίσουν τώρα όλες οι ελληνικές δυνάμεις από τα πολεμικά μέτωπα και τις αποστολές όπου Γης!
Καλούμε το λαό της περιοχής μας να καταδικάσει τη συμμετοχή της χωράς μας στον πόλεμο, να μη σωπάσει, ούτε να συναινέσει στις εγκληματικές αποστολές, να απαιτήσει να σταματήσει τώρα η ελληνική εμπλοκή.

Έχουμε τη δύναμη, ο λαός και η νεολαία, να επιβάλουμε το δίκιο μας, για μια Ελλάδα χωρίς συμμετοχή στους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ σε βάρος των λαών. Δυναμώνουμε τον αγώνα για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ και κλείσιμο των βάσεων του θανάτου.

Τ.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ του ΚΚΕ