Ερώτηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα από το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ερώτηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα από το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο

Φεβρουάριος 26, 2024 - 19:50

Τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα στηρίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους και τους συναδέλφους τους από χώρες της ΕΕ που απασχολούνται στους μεγάλους διεθνείς επιχειρηματικούς κολοσσούς τηλεφωνικών κέντρων (με δραστηριότητα και στην Ελλάδα όπως "Teleperformance", "Webhelp", TTEC, " Foundever"), βρίσκονται αυτή την περίοδο σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα υποστηρίζονται  από τους εργαζόμενους όλων των κλάδων στην Ελλάδα και έχουν δώσει έναυσμα για ανάλογες κινητοποιήσεις και σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς η κατάσταση που επικρατεί είναι πανομοιότυπη, στηρίζεται στις ίδιες αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζονται, βασισμένες σε αυτές της ΕΕ.

Μεγάλο μέρος από αυτούς τους εργαζόμενους που προέρχονται από λεγόμενες «τρίτες χώρες» (εκτός ΕΕ), υπάγονται στο απαράδεκτο καθεστώς των αδειών διαμονής «για εργαζόμενους ειδικού σκοπού». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται οτιδήποτε τους ζητά η εργοδοσία υπό τον φόβο να μην χάσουν τη δουλειά τους και απελαθούν, αφού η παραμονή τους στη χώρα εξαρτάται από το αν θα έχουν δουλειά ή όχι. Με το νέο Κώδικα Μετανάστευσης, που υπηρετεί την βάρβαρη πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, οι άδειες αυτές καταργούνται και αντικαθίστανται με το ακόμη πιο απαράδεκτο και δυσλειτουργικό καθεστώς της μετάκλησης, δηλαδή την εκμετάλλευση εργαζομένων τρίτων χωρών που δεν έχουν άδειες παραμονής. Επισφραγίζεται έτσι η άγρια εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων,  διατηρώντας το καθεστώς της ομηρίας τους και διαμορφώνοντας το έδαφος για την άγρια εκμετάλλευσή τους προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Αποκαλύπτεται επίσης το γεγονός ότι η πολυδιαφημισμένη «Μπλε Κάρτα της ΕΕ», η οποία αφορά εργασία ειδικευμένων εργαζομένων τρίτων χωρών σε κράτη της ΕΕ αποδίδεται τελικά σε ελάχιστους υψηλά αμειβόμενους και είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την εργασιακή γαλέρα για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα παλεύουν απέναντι και στο απαράδεκτο καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας, την μεταφορά τους από το ένα έργο στο άλλο, από  εταιρεία σε εταιρεία του κλάδου. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι «επί ξύλου κρεμάμενοι». Μόνο η εξασφάλιση αδειών διαμονής με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μπορεί να τους εξασφαλίσει την μόνιμη και σταθερή δουλειά, παροχές υγείας και πρόνοιας, θεμελίωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, επίδομα από  το Ταμείο Ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης χωρίς να απειλείται η διαμονή τους κ.λ.π.

Ο αγώνας τους ήδη αποδίδει καρπούς με τη συγκρότηση δυο επιχειρησιακών σωματείων στην "Teleperformance" και την "Webhelp" με αποτέλεσμα μάλιστα η εργοδοσία της δεύτερης να υποχρεωθεί να αιτηθεί έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- στο γεγονός η  πολιτική της ΕΕ είναι αυτή που δημιουργεί όλες αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες για κυνήγι φθηνού εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα για την κερδοφορία του κεφαλαίου μέσα από τις λεγόμενες "νόμιμες οδούς μετανάστευσης";

- στην ανάγκη να μην εξαρτάται η συνέχιση της παραμονής τους σε ένα κράτος- μέλος της ΕΕ από την απόλυση ή μη από τον εργοδότη τους και να απολαμβάνουν σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα με καθολική κάλυψη υπηρεσιών υγείας;».

26/02/2024                                     

Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ