Δ. Πτωχός: Το πρόγραμμα ΣΔΑΜ δεν θα υπήρχε για την Αρκαδία, αν δεν υπήρχε η Μεγαλόπολη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δ. Πτωχός: Το πρόγραμμα ΣΔΑΜ δεν θα υπήρχε για την Αρκαδία, αν δεν υπήρχε η Μεγαλόπολη

Φεβρουάριος 28, 2024 - 20:50

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης έλαβε χώρα η παρουσίαση της εκδήλωσης με θέμα τις προκηρύξεις Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων προώθησης της Επιχειρηματικότητας στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Νικηφόρος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Κώστας Μανδρώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου Αναστάσιος Μουρίκης, ο πρώην δήμαρχος Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεγαλόπολης Δημήτρης Δημητρακόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής κ.ά.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός δήλωσε:

«Γνωρίζετε όλοι ότι για εμάς η ανάπτυξη είναι στην καρδιά του προγράμματός μας, και εννοούμε την ουσιαστική ανάπτυξη. Μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι επενδύσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγική βάση της Πελοποννήσου, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε την περιοχή της Μεγαλόπολης, πολλά πράγματα είναι σημαντικό να σχεδιαστούν με τον καλύτερο τρόπο ώστε να έχουν προστιθέμενη αξία. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που πλέον είμαστε ‘’στον αέρα’’. Έχουμε πλέον την προέγκριση για το πολεοδομικό σχέδιο της Μεγαλόπολης, είναι σημαντικό το ότι ‘’τρέχουμε’’ με το υπουργείο Περιβάλλοντος το χωροταξικό της Περιφέρειας, ώστε να έχουμε την έγκριση και του ειδικού πολεοδομικού. Μέσα σε δύο μήνες θα έχουμε και από εκεί καλά νέα, και θα αρχίσουμε τη διαδικασία προσέγγισης επενδύσεων. Τις επενδύσεις δεν μπορεί κάποιος να τις διατάξει. Για να έρθουν, χρειάζεται ένα ελκυστικό ‘’μπουκέτο’’ κινήτρων και ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Έχουμε αρχίσει συνεργασία με τον Δήμο και τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να κάνουμε αυτό το ‘’μπουκέτο’’ πιο πλήρες και πιο ελκυστικό. Κάθε φιλόδοξος επενδυτής, πάντα βλέπει τον λόγο για να επενδύσει κάπου. Εκεί πρέπει όλοι να είμαστε συντονισμένοι, ώστε η περιοχή της Μεγαλόπολης και ευρύτερα όλες οι περιοχές, να είναι όσο ελκυστικές πρέπει. Οι βασικοί δείκτες με τους οποίους μετράμε την απόδοση αυτών των προγραμμάτων, είναι τα έργα που γίνονται και η απορροφητικότητα. Οι δείκτες δεν ανταποκρίνονται στην ουσία του στόχου. Για εμάς το πολύ σημαντικό δεν είναι η απορρόφηση μόνο των πόρων αλλά η μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας που θα φέρουν οι επενδύσεις».

Μετά το τέλος της παρουσίασης, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός έλαβε ξανά τον λόγο και επεσήμανε:

«Είχαμε μια παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση, είναι σημαντικό να ακούμε όλους όσοι έχουν ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής, με αφορμή και αυτά που είπε ο δήμαρχος, γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια τον ενάμιση μήνα που βρισκόμαστε εδώ, χωρίς να είναι στο στενό φάσμα των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας, το ειδικό πολεοδομικό τρέχει από τη Μετάβαση, αλλά πιέζουμε να κινηθεί, το ειδικό χωροταξικό είναι του υπουργείου, αλλά πιέζουμε, υπάρχουν περιθώρια να διορθώσουμε τις αστοχίες, αν υπάρχουν. Ένα σχόλιο μόνο, η αναπτυξιακή πολιτική δεν είναι αντικείμενο ενός δήμου, το αντίθετο θα έλεγα, αν περιχαρακωθούμε σε έναν δήμο, η αγορά σας είναι όλη η περιφέρεια, όλη η Ελλάδα, όλος ο κόσμος, γιατί όχι; Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αν δεν υπήρχε η Μεγαλόπολη, το πρόγραμμα ΣΔΑΜ δεν θα υπήρχε για την Αρκαδία».

Ρεπορτάζ arcadiaportal.gr και kafeneio-megalopolis.gr