Δ. Πτωχός: Πρέπει να βελτιωθούν οι συμβάσεις των αναδόχων, όχι μόνο για τη δακοκτονία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δ. Πτωχός: Πρέπει να βελτιωθούν οι συμβάσεις των αναδόχων, όχι μόνο για τη δακοκτονία

Φεβρουάριος 29, 2024 - 20:00

Με σαράντα πέντε λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησε η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του ΠεΣυ Πελοποννήσου την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος Μανώλης Σκαντζός κατά την έναρξη της διαδικασίας είπε ότι οι συνεδριάσεις αυτές είναι σημαντικές. Επίσης, δεν χρειάζεται απαρτία ούτε λαμβάνονται αποφάσεις σε αυτές τις συνεδριάσεις και τα θέματα που θα συζητώνται κάθε φορά, θα είναι δέκα τον αριθμό.

Για τη σειρά των θεμάτων έγινε κλήρωση.

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε, με εισηγητή τον κ. Κελλάρη της «Λαϊκής Συσπέιρωσης», ήταν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, των μελισσοκόμων και των κτηνοτρόφων. «Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Η συμμετοχή τους στην απεργία χθες ήταν δυναμική. Θλιβερή εξαίρεση σε αυτή την αλληλεγγύη απέναντί τους, αποτελεί η πλειοψηφία του ΠεΣυ, που στην προηγούμενη συνεδρίαση αρνήθηκε να υπογράψει ένα ψήφισμα στήριξής τους. Αναλαμβάνετε την ευθύνη αν θα συνεχιστεί ή αν θα ανακοπεί η πορεία της δακοκτονίας. Διότι οι περικοπές και οι ελλείψεις φαρμάκω,  η εξαίρεση ολόκληρων περιοχών, ο πλημμελής έλεγχος εφαρμογής λόγω έλλειψης προσωπικού, είναι μόνο μερικά από τα δεδομένα που στοιχειοθετούν την εκτίμησή μας για τη διάλυση της δακοκτονίας. Υπάρχουν απώλειες δεκάδων εκατ. ευρώ από τα εισοδήματα»

«Στη Μεγαλόπολη και στη Γορτυνία δεν έχει γίνει ποτέ δακοκτονία. Εκεί, οι μικροί παραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν από τις καταστροφές των πυρκαγιών. Εργολάβοι που έχουν αναλάβει έργο δακοκτονίας δεν κάνουν όλους τους ψεκασμούς ή χύνουν το υλικό στα χαντάκια, έχει συμβεί σε περιοχές της Μεσσηνίας».

Ο κ. Κελλάρης επανέλαβε τα αιτήματα των αγροτών για την εφαρμογή του προγράμματος και ρώτησε πώς τοποθετείται το ΠεΣυ απέναντι στα αιτήματα των αγροτών.

Ο κ. Ζαχαριάς, αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας συνεχίζεται κανονικά και επεσήμανε ότι οι Δήμοι υποδεικνύουν στην Περιφέρεια πού θα γίνουν δακοκτονίες. Ακόμα, επεσήμανε ότι στη Δημοτική Ενότητα του Μυστρά δεν γίνονται δακοκτονίες διότι έχει τουριστικό χαρακτήρα και οι ελιές βρίσκονται εντός του οικισμού, διάσπαρτες ανάμεσα στα σπίτια. Όπως ειπώθηκε, θα πρέπει να αυξήσει τα κονδύλια για τη δακοκτονία.

Ο επικεφαλής της «Νέας Πελοποννήσου» Πέτρος Τατούλης σχολίασε το γεγονός ότι ύστερα από τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών, ακούστηκε το εξής παράλογο: «Αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων, αλλά λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων, δεν μπορεί να κάνει κάτι. Ακούστηκε μεγάλο ψέμα για το πλαφόν των τιμών, επειδή η ΚΑΠ δεν μπορεί να την επιτρέψει. Οι Γάλλοι, οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί αγρότες σήμερα αξιώνουν να μπει πλαφόν. Η άποψη της πλειοψηφίας στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΠεΣυ, που στήριξε την πολιτική Μητσοτάκη, ουσιαστικά δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια».

Επί των δικών μας των ημερών, αρχίσαμε να τοποθετούμε, μέσω πιλοτικού προγράμματος, τις σύγχρονες τεχνολογίες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Στα μνημόνια, πέρναμε πάνω από 850.000 ευρώ επιπλέον για τη δακοκτονία

Η κυρία Νικολάκου πρότεινε το ζήτημα της δακοκτονίας να εξεταστεί διαφορετικά, και για έναν ακόμα λόγο, επειδή, όπως είπε, υπάρχει θέμα μονοπωλίου. Σε τρεις περιοχές στη Μεσσηνία έγινε με μεγάλη πλημμέλεια, το φάρμακο είχε χυθεί σε θάμνους και 40.000 δέντρα δεν ψεκάστηκαν και έγινε μόνο μια περικοπή 1.600 ευρώ στον ανάδοχο.

Ο κ. Δημήτρης Πτωχός, περιφερειάρχης Πελοποννήσου, είπε ότι ακούστηκαν στη συζήτηση ωραίες προτάσεις και είπε ότι μπορεί να βελτιωθεί η διαδικασία των συμβάσεων αναδόχων, και μάλιστα όχι μόνο εκείνες που αφορούν στον δάκο. «Πρόθεσή μας είναι να βγάλουμε και όλη την κίνηση στο Διαδίκτυο, προσβάσιμη από όλους, και τους αγρότες, ώστε να φαίνεται αν όντως γίνεται δακοκτονία, δεν ξέρω αν θα προλάβουμε φέτος. Δεν μένουμε στα στενά όρια των αρμοδιοτήτων μας. Αυτό το δείχνουμε και με τις κινήσεις που κάνουμε για τα μεγάλα αρδευτικά έργα».