Γάζα: Ερευνα για το μακελειό με τους 115 νεκρούς Παλαιστίνιους ζητεί η διεθνής κοινότητα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γάζα: Ερευνα για το μακελειό με τους 115 νεκρούς Παλαιστίνιους ζητεί η διεθνής κοινότητα

Μάρτιος 02, 2024 - 15:30

Έρευνα για τις συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, όταν ισραηλινά πυρά και ποδοπάτημα πλήθους στοίχισαν τη ζωή σε 115 ανθρώπους, σύμφωνα με τη Χαμάς, ζητεί η διεθνής κοινότητα, με παράλληλη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ αναγνώρισε πως υπήρξαν «περιορισμένα», πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες που «απειλούνταν» και διαβεβαίωσε ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.

Οι ΗΠΑ αξίωσαν «απαντήσεις» από την κυβέρνηση Νετανιάχου, ενώ επιμένουν να καλούν να κλειστεί συμφωνία για «προσωρινή κατάπαυση του πυρός». Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε να διενεργηθεί έρευνα και να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε «ανεξάρτητη» και «αποτελεσματική» έρευνα.

Ομάδα του ΟΗΕ, η οποία επισκέφθηκε χθες τραυματίες στο νοσοκομείο Ας Σίφα, στην πόλη της Γάζας, διαπίστωσε «μεγάλο αριθμό τραυματισμών από σφαίρες», υπογράμμισε χθες ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ. Πρόσθεσε πως από τους 700 που διακομίστηκαν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, παραμένουν εκεί περίπου 200.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε χθες Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν «τις προσεχείς ημέρες» σε αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

aftodioikisi.gr