Φυλάκιση για οφειλές άνω των 100.000 ευρώ στο Δημόσιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Φυλάκιση για οφειλές άνω των 100.000 ευρώ στο Δημόσιο

Μάρτιος 06, 2024 - 09:20

Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει ποινές φυλάκισης ακόμα και πάνω από τρία χρόνια για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μεγαλύτερες των 100.000 ευρώ, σύμφωνα με την ΕΡΤ..

Στις οφειλές στο Δημόσιο που παραμένουν αρρύθμιστες και δεν εξυπηρετούνται για περισσότερους από 4 μήνες θα συνυπολογίζονται και οι οφειλές που προέρχονται από τη μη εκτέλεση χρηματικών ποινών που επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια μαζί με τις λοιπές προσαυξήσεις που προκύπτουν από τους τόκους.

Ο οφειλέτης γλυτώνει την ποινή φυλάκισης και μένει ατιμώρητος στην περίπτωση που εξοφλήσει ολοσχερώς το χρέος του μέχρι την εκδίκαση του ποινικού σκέλους της υπόθεσής του, σε οποιονδήποτε βαθμό, ή εφόσον εντάξει το χρέος του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Επιπλέον, εφόσον αμφισβητεί το χρέος, δηλαδή το ύψος του ποσού που του έχουν καταλογίσει οι φορολογικές αρχές, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και εν συνεχεία, σε περίπτωση μη δικαίωσης από τη ΔΕΔ, και στα διοικητικά δικαστήρια, οπότε μέχρι την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης οι διαδικασίες επιβολής των ποινικών κυρώσεων μπορεί να «παγώσουν». Οι ποινές φυλάκισης ισχύουν, εκτός από τα χρέη προς την εφορία, και για τα χρέη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.